ПАЛЕОЕКОЛОГІЧНІ УМОВИ ІСНУВАННЯ РАННЬОГОТЕРИВСЬКОЇ ПЕРВОМАЙСЬКОЇ РИФОВОЇ СПОРУДИ (ПРАВОБЕРЕЖЖЯ Р. БОДРАК, ГІРСЬКИЙ КРИМ) - Попова, Л. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Первомайська органогенна споруда (готерив межиріччя Бодрака і Альми) формувалася по класичній схемі –"береговий риф – атол", а потім була перекрита відкладами навколорифових фацій відкритого моря. Зміни в трофічній структурі угрупування, а також в спектрі морфологічної мінливості і кривих смертності популяцій указують на дефіцит кисню в середовищі, пов'язаний з деградацією склерактинієвих угруповань. Основним фактором, що пригнічував розвиток коралових угруповань в готериві на дослідженій території, був температурний, а посилення теригенного зносу не мало вирішального значення. При цьому видимі ознаки порушення структури угруповання в першу чергу фіксуються на матеріалі гетеротрофної (лагунної) складової рифової екосистеми, а автотрофна (склерактинієво-зооксантеллова) складова як більш незалежна, певний час не виявляє зовнішніх ознак руйнування.