ІДЕЇ ФОРМУВАННЯ МЕТОДОЛОГІЧНИХ ЗАСАД РАЦІОНАЛЬНО-ЕКОЛОГІЧНОГО РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА У ТВОРЧОМУ СПАДКУ В.І. ВЕРНАДСЬКОГО - Чорноморденко, Д. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
У статті частково проаналізований творчий спадок В.І. Вернадського, зокрема концепція "ноосфери" та поняття "живої речовини" з точки зору можливості їх використання як вихідних у формуванні методологічних засад раціонально-екологічного відношення між науковцями, що можуть постати у вигляді міждисциплінарних наукових зв'язків. У свою чергу, такі наукові зв'язки розглядаються як такі, що за допомогою екологічної раціональності дають науковцям можливість на глобальному рівні усвідомлювати та змінювати наукові настанови, орієнтації та стратегії щодо вирішення екологічних проблем.