АНАЛІЗ СТРЕССУ ТА ДЕФОРМАЦІЙ ПІД ЧАС РОЗКОПОК ТУНЕЛЮ СЛЕМЕ - Хрестак, Т.; Лазаревич, А.; Фргич, Л. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Проведено аналіз стресу і деформації методом скінченних елементів (МСЕ) під час розкопок розділу портал на правій трубі туннелю Слеме. Порівняльний аналіз виконано на основі 2D і 3D моделювання з результатами вимірювань на місцевості для конвергенції тунелю і поверхні наземних будов. Багатоступінчасті розкопки з підтримкою труби на даху робочої поверхні були змодельовані. Розрахункова модель показала, що безпечна і економічно ефективна технологія розкопки були застосовані в розглянутому випадку.