МАГНІТНА СПРИЙНЯТЛИВІСТЬ ТА НАКОПИЧЕННЯ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ У ГРУНТАХ УРБАНІЗОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ - Меньшов, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Дослідження забруднення ґрунтових покривів є частиною вивчення магнетизму навколишнього середовища. Основними об'єктами досліджень є важкі метали у ґрунтах та їх хімічний склад. Відповідні небезпечні речовини накопичуються у ґрунтах та водночас є небезпечними для життєдіяльності людини. Мета. Дослідження магнітних властивостей забруднених грунтів при різних техногенних джерелах впливу на навколишнє середовище. Методика. Польовий етап робіт включає еколого-ґрунтознавчі роботи, вимірювання об'ємної магнітної сприйнятливості польовими капаметрами, відбір зразків ґрунтів. Лабораторні дослідження складаються з вимірювання питомої магнітної сприйнятливості лабораторними капаметрами типу AGICO, MS2, вимірювання намагніченості, магнітної жорсткості, параметрів петлі гістерезису за допомогою рок-генератора і спеціальної магнітометричною апаратури, визначення елементного складу, електронна магнітна мікроскопія. Останнім етапом виступає комплексний аналіз та інтерпретація отриманої інформації. Результати. Наведено результати вивчення магнітних властивостей забруднених ґрунтів території Києва та Донецька. Виявлено, що магнітна сприйнятливість заражених ґрунтових покривів – урбаноземів, може підвищуватися у багато разів у верхніх гумусних горизонтах. Вивчення магнітної мінералогії показує, що в процесі високотемпературних реакцій відбувається формування нових магнітних частинок величиною до 10 мкм (РМ частинки). Відзначені високі коефіцієнти кореляції між магнітною сприйнятливістю і вмістом в заражених ґрунтах свинцю, цинку, міді. Наукова новизна. Встановлено зв'язок між магнітною сприйнятливістю і техногенним навантаженням на урбанізовані території України. Важкі метали часто приклеюються до поверхні феромагнетиків, потрапляють до структури їх кристалічної решітки в процесі високотемпературних техногенних процесів, а потім ці сполуки накопичуються у ґрунтах. Практична значимість. Наступні дослідження інформативності магнетизму ґрунтів в екології пов'язуються з розробкою оптимальної технології картування ґрунтових покривів урбанізованих територій магнітними методами. Екомагнітне дослідження є експресною, дешевою і високоефективною технологією оцінки техногенного впливу на навколишнє середовище.