РЕЗУЛЬТАТИ ЧИСЕЛЬНИХ РОЗРАХУНКІВ ПРУЖНИХ СТАЛИХ ОСАДОВИХ ПОРІД В ТРИКЛІННОМУ НАБЛИЖЕННІ ЗА ДАНИМИ СПОСТЕРЕЖЕНЬ ВСП - Продайвода, Г.; Вижва, С.; Кузьменко, П.; Вижва, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
В цій статті наведений приклад визначення повного набору компонент матриці тензора пружних постійних в наближенні триклінної симетрії та проведена оцінка характеру азимутальної анізотропії сейсмічних хвиль за результатами польових сейсмічних досліджень. Пружні сталі визначені шляхом інверсії індикатрис променевих або фазових швидкостей різної поляризації. Група симетрії осадової товщі визначена за допомогою акустичного тензора і тензора пружних сталих. За базис стандартної акустичної системи координат обрано праву трійку власних взаємно ортогональних векторів акустичного тензора. Для апроксимації тензора пружних постійних поперечно-ізотропним наближенням використовується метод Федорова, який забезпечує не лише кількісну оцінку компонент матриці пружних постійних, але й дозволяє оцінити ступінь відхилення пружних сталих реального анізотропного середовища від найближчого до нього поперечно-ізотропного середовища. Вперше шляхом інверсії променевих і фазових індикатрис квазіпоздовжньої, "швидкої" та "повільної" квазіпоперечних хвиль осадової товщі, які отримані методом вертикального сейсмічного профілювання (ВСП), визначена симетрія і повний набір компонент тензорної матриці пружних сталих осадових порід. Симетрія тензорної матриці пружних сталих піщано-глинистої і глинистої товщі виявилася планальною триклінною, а карбонатної товщі та глинистого сланцю – аксіальною і планальною ромбічною. Запропонований інваріантно-поляризаційний сейсмічний метод визначення симетрії і пружних сталих відкриває нові можливості при дослідженні упорядкованого геологічного середовища методами 3D сейсморозвідки і буде сприяти суттєвому підвищенню ефективності сейсморозвідки при пошуках нафти і газу в складних геологічних умовах. Були побудовані стерео проекції параметрів анізотропії сейсмічних хвиль, які свідчать про те, що просторовий характер азимутальної анізотропії сейсмічних хвиль повністю визначається симетрією матриці тензора пружних сталих. В глинистих і карбонатних товщах та глинистих сланцях на різних глибинах існують особливі напрямки – поздовжньої нормалі і акустичних осей. Зроблена оцінка похибок апроксимації пружної симетрії товщ моделями поперечно-ізотропної і ромбічної симетрії. Показано, що апроксимація матриці пружних постійних триклінної симетрії більш симетричними моделями, зокрема ромбічної та поперечно-ізотропної симетрії, не лише спотворює характер азимутальної анізотропії сейсмічних хвиль, але й спричиняє значні похибки при оцінюванні азимутальної анізотропії сейсмічних швидкостей. Це може суттєво впливати на достовірність результатів 3D сейсморозвідки.