ВИЗНАЧЕННЯ МЕТАСОМАТИЧНИХ АСОЦІАЦІЙ У ГЕОБЛОКАХ УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА - Синицин, В.; Шунько, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Метою даної статті є ідентифікація належності метасоматитів Українського щита (УЩ) до певних метасоматичних формацій на основі єдиної системи понять і термінів формаційного аналізу метасоматичних порід, а також встановлення специфіки проявів метасоматозу в окремих мегаблоках УЩ. На основі існуючої інформації зроблено загальний висновок про те, що для УЩ в цілому впевнено ідентифікується обмежений перелік метасоматичних формацій. Зокрема, на УЩ не ідентифіковано приповерхневі метасоматичні формації, субвулканічні представлені лише в межах Середньопридніпровського мегаблоку, а в інших регіонах УЩ розповсюджені тільки гіпабісальні і абісальні формації. Крім того, можна говорити про те, що на щиті в цілому лужні метасоматичні формації суттєво переважають над кислотними і магнезіально-кальцієвими, а у віковому відношенні практично всі метасоматити УЩ є ранньо- або середньопротерозойськими З іншого боку, окремі мегаблоки УЩ характеризуються своїми специфічними особливостями з точки зору розповсюдження окремих типів метасоматичних формацій. Встановлені закономірності відрізняють УЩ від інших докембрійських щитів. Авторами підкреслюється що, поглиблений аналіз обумовленості гідротермально-метасоматичних процесів загально геологічними, петрогенетичними і тектонічними явищами є актуальною задачею, спрямованою на удосконалення використання метасоматичних порід як ефективних петрологічних і пошукових індикаторів.