ОСОБЛИВОСТІ ЛІТОЛОГО-ФАЦІАЛЬНОГО СКЛАДУ, УМОВ ЗАЛЯГАННЯ ТА ПОШИРЕННЯ ВІДКЛАДІВ СЕРЕДНЬОГО АЛЬБУ У МЕЖАХ РІВНИННОГО КРИМУ - Киселевич, Л. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Середньоальбський комплекс залягає на породах нижнього альбу як правило без видимих слідів незгідності і характеризується широким розвитком у його розрізі продуктів вулканічної діяльності. Відклади середнього альбу поширені майже повсюдно в межах Північнокримського палеопрогину, залягають вони на глибинах 2-5 км і представлені осадововулканогенними утвореннями, формування яких було зумовлене активною діяльністю 6 вулканів центрального та 3 вулканів тріщинного типів. Ці утворення відсутні тільки на окремих локальних ділянках палеопрогину та в його північній прибортовій зоні. Відклади характеризуються широким розвитком в їх розрізі, поряд із осадовими, пірокластичних та ефузивних утворень, формування яких зумовлене вулканічною діяльністю, яка найбільш широко та інтенсивно проявилася протягом середньоальбського часу, що і привело до накопичення фаціально-мінливої вулканогенно-осадової товщі. Вулканогенні та вулканічно-кластичні утворення середнього альбу залягають серед морських глинистих утворень у вигляді лінзоподібних тіл, покривів і потоків, іноді простягаються на десятки кілометрів і характеризуються потужностями від перших до сотень метрів. Особливості будови вулканогенно-осадової товщі в тому чи іншому районі залежать від розміщення останнього стосовно осередків вулканізму та визначаються характером та особливостями виверження палеовулканів. Із наближенням до палеовулканів спостерігається загальне збільшення вулканічних порід у розрізах, причому серед останніх починають переважати ефузиви. По мірі віддалення від осередків вулканічної діяльності зростає роль у розрізі пірокластичних, вулканогенно-осадових та осадових відкладів. Узагальнення та аналіз результатів вивчення літологічної і петрографічної характеристик середньоальбських відкладів за даними глибинного параметричного та пошуково-розвідувального буріння дозволив виділити 10 основних середньоальбських типів літофацій за вмістом у морських глинистих відкладах різних за складом та кількістю продуктів вулканізму. Охарактеризовані особливості літолого-фаціальних типів розрізів відкладів середнього альбу, визначені межі їх латерального поширення у межах Північнокримського палеопрогину Рівнинного Криму.
Keywords: літолого-фіціальний склад; середній альб; петрографія