ПОТЕНЦІАЛ ГАЗУ НЕКОНВЕНЦІЙНОГО ТИПУ В СХІДНОМУ НАФТОГАЗОНОСНОМУ РЕГІОНІ УКРАЇНИ - Вакарчук, С.; Довжок, Т.; Харченко, М.; Філюшкін, К. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Основні перспективи пошуків газу неконвенційного типу в Україні пов'язуються зі Східним нафтогазоносним регіоном. За результатами комплексних досліджень встановлено, що основні перспективи освоєння ресурсів нетрадиційного газу в межах Східного нафтогазоносного регіону слід пов'язувати із сланцевим газом, газом ущільнених піщано-алевролітових порід і газом ущільнених карбонатних порід. На основі визначених критеріїв встановлені основні стратиграфічні комплекси, в яких можна очікувати скупчення газу нетрадиційного типу. Для скупчень сланцевого газу виділено 11 найбільш перспективних стратиграфічних рівнів у верхньокам'яновугільних, середньокам'яновугільних, нижньокам'яновугільних і верхньодевонських відкладах. Для скупчень газу в ущільнених піщано-алевролітових породах виділено 9 найбільш перспективних стратиграфічних рівнів також у верхньокам'яновугільних, середньокам'яновугільних, нижньокам'яновугільних і верхньодевонських відкладах. Визначено 2 стратиграфічних рівня розповсюдження порід, перспективних на пошуки газу в ущільнених карбонатних породах: нижньотурнейські і нижньовізейські відклади. Для кожного типу неконвенційного газу для всіх перспективних стратиграфічних рівнів в межах Східного нафтогазоносного регіону виділені найбільш перспективні зони та ділянки. Загальні теоретично видобувні ресурси нетрадиційного газу Східного регіону оцінюються 19,5 трлн м3.
Keywords: газ нетрадиційних родовищ; сланцевий газ; газ ущільнених порід