ГЕОДИНАМІЧНА ЕВОЛЮЦІЯ КРИМСЬКОЇ ЗАДУГОВОЇ РИФТОВОЇ СИСТЕМИ - Герасимов, М.; Галко, Т.; Євдощук, М.; Дрягина, Т. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Накопичений обсяг геолого-геофізичної інформації в Південному нафтогазоносному регіоні дозволяє обґрунтовано перейти від парадигми про геосинкліналі та розломно-блокову тектоніку земної кори та мантії до парадигми актуалістичної геодинаміки в поєднанні етапів формування і розпаду суперконтинентів в історії Землі. Нова парадигма дозволила виділити в Південному регіоні Кримську задугову рифтову систему як найбільш перспективну на нафту та газ структуру в межах суходолу, північнозахідного шельфу Чорного моря та південно-західного сектору Азовського моря. Тектонічні рухи при розтязі та стисненні, з визначальною роллю зсувної складової, але в цілому протилежної направленості, мають принципово різні наслідки на всіх рівнях Земної кори. Використання актуалістичного методу при інтерпретації даних наземних спостережень з урахуванням кореляційних схем, побудованих за оцифрованими каротажними діаграмами, дозволяє за різними параметрами створювати відповідні геологічні моделі локальних перспективних об'єктів, структурно-тектонічних елементів для осадочних басейнів різного генезису. Простеження в розрізі та за площею тектонічних палеорозривів, які обмежують горстоподібні, антитетичні, грабеноподібні та гомотетичні блоки, свідчать про процеси рифтоутворення з проявами зсувної складової тектонічних рухів, завдяки якій складки в межах однієї структурної зони мають кулісоподібне зчленування. Наявність криптодіапірових, діапірових складок у глинистому розрізі та рифових масивів у карбонатному чи теригенно-карбонатному розрізі також підпорядкована тектонічній зональності Кримської задугової рифтової системи.
Keywords: задугова рифтова система; геодинамічна еволюція; седиментаційний басейн; сейсмічне профілювання; палеотерейн