ГЕОФIЗИЧНА ТОМОГРАФIЯ: CУЧАСНИЙ СТАН I ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ ДЛЯ ВИРIШЕННЯ ЗАВДАНЬ НАФТОГАЗОВОI ГЕОЛОГII - Тройніч, К.; Матвійчук, Б.; Вижва, С. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглядаються сучаснi пiдходи до застосування методу сейсмічної томографiї – iнструменту розв'язання оберненої задачi геофiзики. Основну увагу придiлено застосуванню геофiзичної томографiї для вирiшення завдань нафтогазової промисловостi на всiх етапах життя родовищ. Показано, що даний метод може бути успiшно використаний для iнверсiї пружних та електричних параметрiв, анiзотропiї тощо. Тривимiрний розподiл геофiзичних параметрiв у середовищi, що дослiджуеться, отриманий за допомогою томографiї, може бути використаний для переходу до геологiчних (лiтологiчних) параметрiв, таких як мiнеральний склад, структурно-текстурнi особливостi, пористiсть, трiщинуватiсть. Запропоновано один iз можливих варiантiв отримання за допомогою iнверсiї не геофiзичних, а безпосередньо лiтологiчних параметрiв. Також показано, що томографiю можна використовувати для апроксимацiї даних геофiзичних дослiджень свердловин у мiжсвердловинному просторi.
Keywords: iнверсiя; геофiзична томографiя; лiтологiчна томографiя; методологiя геофiзичних дослiджень