ВИЗНАЧЕННЯ ХАРАКТЕРУ ПРУЖНОЇ АНІЗОТРОПІЇ ПЛАГІОМІГМАТИТІВ КРИВОРІЗЬКОЇ НАДГЛИБОКОЇ СВЕРДЛОВИНИ ЗА ДАНИМИ ПЕТРОАКУСТИЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Безродний, Д.; Ткачов, Л.; Безродна, I. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
На основi власних петроакустичних дослiджень вивчено вплив процесу змiни тектонiчних режимiв на акустичнi властивостi зразкiв керна плагiомiгматитiв Криворiзької надглибокої свердловини. Поставленi завдання вирiшувалися за допомогою сейсмоакустичного iнварiантно-поляризацiйного методу, який дає мож- ливiсть отримувати швидкостi поздовжнiх i поперечних хвиль у дев'яти напрямках. Авторами з високою точнiстю визначено швидкостi пружних хвиль зразкiв керна плагiомiгматитiв Криворiзької надглибокої свердловини (iнтервал 3261–5296 м). На основi iнтерпретацiї петрофiзичних дослiджень отримано повний набiр матриць ефективних акустичних i пружних постiйних, а також детально дослiджено характер акустичної й пружної анiзотропiй, визначено параметри анiзотропiї та типи текстур гiрських порiд. Установлено, що бiльшостi зразкiв притаманний аксiально-ромбiчний тип симетрiї текстури. Інтегральний коефiцiєнт анiзотропiї загалом зменшується з глибиною вiд 2,6 до 15 %, виняток становить катаклазований плагiомiгматит. Аналiз параметрiв анiзотропiї показав, що в iнтервалi глибин 3700–4620 м спостерiгаються найбiльшi значення iнтегрального коефiцiента акустичної анiзотропiї, а параметр лiнiйностi значно перевищує сланцюватiсть. 3 урiвноважених значень швидкостей були отриманi стереопроекцiя вказiвних поверхонь швидкостi розповсюдження поздовжньої хвилi, рiзницi мiж "швидкою" та "повiльною" швидкостями поперечних хвиль i диференцiального коефiцiєнта пружної анiзотропiї. Швидкостi поздовжнiх хвиль на стереопроекцiях характеризуються меншою анiзотропнiстю, нiж iншi представленi параметри. Рiзниця мiж "швидкою" та "повiльною" швидкостями поперечних хвиль для деяких зразкiв (№ 16240 i 17725) майже 1 км/с, що вказує на наявнiсть iнтенсивних процесiв розщеплення пружних хвиль у плагiомiгматитах. Складний i строкатий характер пружної анiзотропiї спостерiгається на стереопроекцiях диференцiального коефiцiента анiзотропiї, величина якого змiнюється вiд 14 до 48 %. Кiлькiсть екстремумiв на стереопроекцiях параметрiв анiзотропiї свiдчить про значну неоднорiднiсть текстури плагiомiгматитiв i змiнюється таким чином: Vp – 3÷6, для рiзницi швидкостей поперечних хвиль рiзної поляризацiї – 6÷14, Аd – 8÷11, що показує iнформативнiсть отриманих параметрiв для вивчення анiзотропностi середовища. Для зразкiв № 17010 i 19148 iснують мiнiмум два екстремуми, де характер розповсюдження пружних хвиль ха- рактеризує середовище як iзотропне, вони розташованi пiд кутом 60° до осi свердловини. Результати дослiджень свiдчать про те, що породи розглянутого iнтервалу свердловини перебували в умовах значного бокового стиснення. Тип симетрiї акустичного тензора слабко впливає на зменшення коефiцiента анiзотропiї, що пояснюється збiльшенням тиску i вiдповiдно густини з глибиною, що безпосередньо впливає на характер анiзотропiї порiд у пластах. Перспективи дослiджень – у бiльш глибокому вивченнi регiону зi складною геологiчною будовою, який розкрила Криворiзька надглибока свердловина, на основi комплексного петрографо-петрофiзичного аналiзу з урахуванням всебiчної анiзотропiї.
Keywords: ефективнi акустичнi та пружнi постiйнi; анiзотропiя; текстура; деформацiя