ЕЛЕКТРИЧНI ВЛАСТИВОСТI ПОРIД КЕМБРIЮ ВОЛИНО-ПОДIЛЛЯ - Вижва, С.; Онищук, Д.; Онищук, В.; Пастушенко, T. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
У статтi розглядаються результати та особливостi методики петроелектричних дослiджень при вивченнi складно побудованих карбонатних i теригенних колекторiв. Наведено результати визначення електричних параметрiв та їхнiй зв'язок з ємнiсними властивостями пiсковикiв, вапнякiв i доломiтiв кембрiю Володимирської площi Волино-Подiлля. Метою проведених дослiджень була розробка та створення петроелектричних моделей порiд-колекторiв як основи комплексного аналiзу їхнiх електричних параметрiв i зв'язкiв з ємнiсно-фiльтрацiйними властивостями. Комплекс петрофiзичних лабораторних дослiджень включав визначення: густини дослiджених порiд (сухих i насичених моделлю пластової води); вiдкритої пористостi (методами насичення азотом i моделлю пластової води); коефiцiєнта залишкового водонасичення (методом центрифугування); проникностi (методом стацiонарної фiльтрацiї азоту); iнтервального часу (швидкостi поздовжнiх пружних хвиль) i питомого електричного опору. У процесi лабораторних робiт визначався питомий електричний опiр зразкiв порiд при рiзних умовах (сухi, неповнiстю та повнiстю насиченi розчином-iмiтатором пластового флюїду) в атмосферних умовах, а також в умовах наближених до пластових. У результатi виконаних лабораторних дослiджень вивчено петроелектричнi параметри пiсковикiв, вапнякiв i доломiтiв кембрiю Володимирської площi, перспективно· на вуглеводнi. Установлено, що значення питомого електричного опору сухих екстрагованих зразкiв (питомий електричний опiр мiнерального скелета) змiнюється вiд 5,2·104 (пiсковики) до 2,4·107 Ом-м (доломiти) при середньому значеннi 3,8·106 Ом-м. Питомий електричний опiр зразкiв порiд насичених моделлю пластової рiдини (розчин NaCl) змiнюється вiд 7,2 (пiсковики) до 73 Ом-м (вапняки) при середньому значеннi 45 Ом-м. Дiапазон змiни вiдносного електричного опору становить: вiд 20,4 до 85,5 при середньому значеннi 44,1 (пiсковики); вiд 143,9 до 207,6 при середньому значеннi 188,6 (вапняки); вiд 81,7 до 198,7 при середньому значеннi 155,6 (доломiти). Дiапазон змiни параметра збiльшення електричного опору становить: вiд 1 до 3,24 при середньому значеннi 1,24 (пiсковики); вiд 1 до 7,19 при середньому значеннi 2,24 (вапняки); вiд 1 до 2,76 при середньому значеннi 1,44 (доломiти). Пiсковики мають дiапазон змiни коефiцiєнта збiльшення опору вiд 1 до 2,12 при збiльшеннi всебiчного тиску вiд атмосферного до 59 МПа. Для вапнякiв дiапазон змiни коефiцiєнта збiльшення опору становить вiд 1 до 7,7 при збiльшеннi всебiчного тиску вiд атмосферного до 49 МПа. Установленi емпiричнi кореляцiйнi залежностi мiж петроелектричними параметрами та ємнiсно-фiльтрацiйними властивостями дослiджених порiд (мiж вiдносним опором i коефiцiєнтом пористостi в лабораторних i пластових умовах; мiж параметром збiльшення електричного опору та коефiцiєнтом водонасичення), що служать основою геологiчної iнтерпретацiї геофiзичних даних. Цi залежностi апроксимуються в бiльшостi випадкiв степеневою функцiєю. Аналiз наведених даних свiдчить про те, що електрометричнi методи є потужним засобом як лабораторних, так i польових дослiджень, досить ефективнi й надають широку та цiнну iнформацiю про властивостi порiд.
Keywords: дослiдження керна; фiльтрацiйно-ємнiснi параметри; електричнi параметри; поровий простiр; кореляцiйнi залежностi; пiсковик; вапняк; пористiсть; електричний опiр; тиск; проникнiсть; петроелектричнi параметри