ПОДIБНIСТЬ I ВIДMIННОСТI ОРЕОЛIВ ФЕНIТИЗАЦII ПЕНЧЕНГIНСЬКОГО ТА ЧЕРНIГIВСЬКОГО КАРБОНАТИТОВИХ MАСИВIВ - Шнюков , С.; Лазарєва, I.; Никанорова, Ю.; Морозенко, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Дослiджено мiнералого-петрографiчнi й геохiмiчнi особливостi карбонатитiв та ореолiв фенiтизацiї двох карбонатитових масивiв лiнiйного структурно-морфологiчного типу: Пенченгiнського (Єнiсейський кряж) та Чернiгiвського (Приазов'я). Мета роботи полягала у виявленнi та подальшому зiставленнi закономiрностей змiнення мiнеральних асоцiацiй та поведiнки петрогенних i мiкроелементiв у процесi розвитку ореолу фенiтизацiї по рiзноманiтних вихiдних породах (силiкатних i карбонатних). Для досягнення мети проведено такi види робiт: петрографiчнi дослiдження в прозорих шлiфах з визначенням мiнерального складу та структурно-текстурних особливостей порiд, рентгено-флуоресцентний аналiз з визначенням головних петрогенних i мiкроелементiв, iнтерпретацiю одержаних фактичних даних. У результатi: (1) виявлено подiбнiсть напрямку змiни мiнеральних асоцiацiй у процесi фенiтизацiї вихiдних порiд рiзного складу (силiкатних i кабонатних) для обох дослiджуваних масивiв (повне зникнення таких релiктових мiнералiв, як кварц, бiотит i рогова обманка i поява новоутвореного парагенезису: лужнi амфiболи, флогопiт, кальцит; пiдвищення вмiсту апатиту й пiротину, а також поява пiрохлору i сфену); (2) установлено, що в обох випадках головним напрямом змiни контрастних типiв вихiдних порiд у ходi фенiтизацiї є конвергентнiсть їхнiх мiнеральних i хiмiчних композицiй; (3) за характером поведiнки головних i мiкро- елементiв у процесi фенiтизацiї для кожного з масивiв видiлено три групи елементiв, а саме: елементи привнесення, виносу та перерозподiлу; (4) склад вiдповiдних груп вiдображає деяку вiдмiннiсть у геохiмiчнiй спецiалiзацiї масивiв, яка пiдкреслюється й вiдсутнiстю нефелiнових порiд у Пенченгiнському масивi на вiдмiну вiд Чернiгiвського; (5) уперше виявлено спiльнi риси та вiдмiнностi Пенченгiнського та Чернiгiвського карбонатитових масивiв i запропоновано єдиний для обох масивiв мультиплiкативний геохiмiчний показник зональностi, який об'ективно вiдображає зростання ступеня перетворення контрастних за композицiею вмiсних порiд. Застосування такого показника сприяє значному збiльшенню розмiрiв пошукової мiшенi за межi, якi дозволяють зафiксувати прямi петрографiчнi дослiдження.
Keywords: карбонатитовi масиви; фенiтизацiя; Приазов'я; Український щит; Єнісейський кряж