КОМПЛЕКСНА ІНВЕРСІЯ ГЕОФІЗИЧНИХ ДАНИХ ІЗ ЗАЛУЧЕННЯМ МОДЕЛЮВАННЯ ПЕТРОФІЗИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ - Тройніч, K. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
У роботі запропоновано оновлений підхід до виконання комплексної інверсії комплексу геофізичних даних на основі моделювання петрофізичних властивостей порід. Рекомендованими для інверсії є дані, насамперед, методів сейсморозвідки та гравірозвідки, проте підхід не має принципових обмежень включення даних інших геофізичних методів (за умови, що зв'язок між геофізичними параметрами існує). Інверсія даних сейсморозвідки виконується із використанням методу променевої сейсмічної томографії, де мінімізується нев'язка спостережених та змодельованих часів пробігів хвиль. Інверсія даних гравірозвідки виконується розповсюдженням надлишкової густини поміж комірок пропорційно до впливу цих комірок на точку спостереження з метою мінімізації нев'язки спостереженого і змодельованого гравітаційних полів у сенсі найменшої суми квадратів нев'язки. Спільна інверсія даних методів сейсморозвідки та гравірозвідки передбачає наявність функціонального зв'язку між параметрами швидкості пружних хвиль та густини, цей зв'язок встановлюється у результаті моделювання петрофізичних властивостей. Виконання моделювання петрофізичних властивостей здійснюється за допомогою методу умовних моментів для багатокомпонентного середовища. Основним результатом роботи є узагальнена схема виконання літологічної інверсії комплексу даних сейсморозвідки та гравірозвідки із врахуванням результатів петрофізичних моделювань. Через складність схеми рекомендовано розглядати її як генералізацію послідовності виконання різних за своєю природою задач, кожна з яких може бути розв'язана декількома методами. У літературі описана значна кількість методів та алгоритмів розв'язання цих задач. У даній статті вказано лише ті, які використовуються автором для практичної реалізації описаного підходу. Практична значимість запропонованої схеми полягає в можливості здійснення літологічної характеристики розрізу із врахуванням всієї наявної геолого-геофізичної інформації. При цьому результати інверсії даних окремих геофізичних методів узгоджені між собою та відповідають фізичним властивостям порід із заданим діапазоном концентрації мінералів при заданих термобаричних умовах.
Keywords: геофізична томографія; інверсія; літологічна інверсія; моделювання