ФОРМУВАННЯ КОЛЕКЦІЙНОГО ФОНДУ ЕТАЛОННИХ РОЗРIЗІВ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЇХ ЗБЕРЕЖЕННЯ - Анфімова, Г. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Стратотипи і опорні розрізи, які мають велике науково-практичне і освітнє значення, мають бути збережені. Зберігати еталонні розрізи необхідно як безпосередньо на місцевості, in situ, так і ex situ, на базі музеїв. Мета роботи – розробити організацію збереження еталонних розрізів музейними засобами на прикладі формування літологічного та палеонтологічного фонду зразків стратотипів і опорних розрізів мезозою Гірського Криму. Збереження стратотипів і опорних розрізів Гірського Криму на базі музею розглядається вперше. Застосовано методи польових спостережень, опису, порівняння, аналізу через призму науково-дослідної, науково-фондової та науково-експозиційної роботи музеїв. Аналіз колекційного фонду Геологічного музею Національного науково-природничого музею (ННПМ) НАН України на предмет повноти представлення різних регіонів і вікових діапазонів у структурі зборів висвітлив лакуни в поданні Гірського Криму. В ході польових робіт 2011, 2012, 2015 рр зібрано колекцію в кількості 221 одиниці зберігання. Кількість предметів колекції – 854, у тому числі, фауни – 275. Ці зразки являють 30 світ і 26 товщ (з 43 і 37 відповідно), виділених в мезозої Гірського Криму. Особливості збору та опису колекції полягали в такому: 1. Відбір основних літолого-петрографічних типів порід, що представляють розріз; 2. Відбір з розрізів зразків, що представляють особливий геологічний інтерес, а також зразків, наділених властивостями музейного предмета – атрактивністю та експресивністю; 3. Кожен предмет літологічної колекції має дублетні зразки; 4. Вперше в Геологічному музеї ННПМ НАН України в процесі збору колекції здійснено 100% GPS-прив'язку і фотофіксацію всіх предметів колекції; 5. Інструментальних літологічних досліджень не проводилося, характеристика зразків представлена на рівні макроопису; 6. Примітна особливість багатьох стратотипів і опорних розрізів – те, що вони виступають як місця знаходжень цілого ряду мінералів; 7. Слідуючи прагненню до нерозривності показу літології та фауни, для повноти подання шарів розрізу, за можливості, збиралися викопні рештки. На прикладі формування колекційного фонду еталонних розрізів мезозою Гірського Криму відпрацьовується методика збереження цих розрізів на базі музеїв природничого профілю.
Keywords: музей; колекція; стратотип; опорний розріз; Гірський Крим; мезозой; свита; товща