НОВІ ДАНІ ПРО УМОВИ СЕДИМЕНТАЦІЇ КАРБОНАТНОГО КОМПЛЕКСУ ВЕРХНЬОЇ ЮРИ НА ТЕРИТОРІЇ ПЕРЕДДОБРУДЗЬКОГО ПРОГИНУ - Жабіна, Н.; Анікеєва, О.; Самарська, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Наведено результати комплексних мікропалеонтологічних та мікрофаціальних досліджень верхньоюрських відкладів Переддобрудзького регіону України. Згідно з чинною стратиграфічною схемою, відклади верхньої юри на території Переддобрудзького прогину представлені карбонатним комплексом, у складі якого присутні рифогенні фації середнього оксфорду-нижнього кімериджу, й теригенними лагунно-континентальними утвореннями верхнього кімериджу–титону. Проведені дослідження дозволили вперше виявити у цих відкладах планктонну мікрофауну – тинтиніди – в утвореннях оксфорду й титону, здійснити мікрофаціальну характеристику порід, на цій основі встановити наявність пелагічних, імовірно передрифових, відкладів верхнього титону та зарифових утворень кімериджу, титону та титону-беріасу. Це дало підстави для переінтерпретації віку, фаціального складу та умов формування відкладів верхньої юри Переддобрудзького прогину. Визначено фаціальний склад верхньоюрського комплексу: в оксфорді – передрифова, рифова, зарифова фації, у кімериджі – зарифова та лагунна, у титоні – передрифова, зарифова й лагунна фації. Аналіз вертикальної послідовності порід у досліджених розрізах дозволив визначити умови формування верхньоюрських відкладів Переддобрудзького прогину та їх зміни у часі під впливом трансгресивно-регресивних подій. У оксфорді відклади формувались на неглибокому морському шельфі: на півдні – більш глибоководні пелагічні, на північному сході – мілководні зарифові, а рифова зона простягалась дугою з північного заходу на південний схід. Тривалий регресивний фон зумовив вертикальну зональність рифових споруд оксфорду в регіоні. У результаті значного обміління басейну в ранньому кімериджі пелагічні відклади оксфорду були перекриті мілководними утвореннями, а на більшій частині території почала формуватись евапоритова лагуна. У титоні внаслідок глобальної трансгресії відновились морські умови на півдні та в центрі прогину, де відбувалось накопичення карбонатів, а на піднятій периферії басейну продовжувала існувати лагуна. Карбонатний комплекс верхньої юри у регіоні в подальшому був значно еродований, частково перекритий насувними структурами, тому цілісний рифогенний комплекс тут відсутній.
Keywords: верхня юра; мікрофації; тинтиніди; форамініфери; Переддобрудзький прогин