ПРОФЕСОР Є.М. ЛАЗЬКО – ВИДАТНИЙ ВЧЕНИЙ І ПАТРІАРХ ЛЬВІВСЬКОЇ ШКОЛИ ГЕОЛОГІЇ ТА МЕТАЛОГЕНІЇ ДОКЕМБРІЮ (ДО 100-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ) - Шаталов, М. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Наведено головні, визначальні для свого часу, ідеї та результати досліджень професора Є.М. Лазька в галузі вивчення геології раннього докембрію. Серед головних положень, що стали підставою і зумовили особливості створеної ним наукової школи докембрійської геології та геолого-формаційних досліджень Львівського університету, розглянуто такі, як специфіка ранніх стадій еволюції земної кори, обґрунтування її незворотнього розвитку, застосування парагенетичного методу геолого-формаційних досліджень стосовно докембрійських комплексів щитів та широке впровадження цього методу і його результатів у геологічну практику, зокрема під час геолого-знімальних робіт на Українському щиті. Коротко розглянуто головні напрями металогенічних досліджень раннього докембрію, які виконував Є.М. Лазько, та їхній зв'язок з геологоформаційним вивченням щитів. Розглянуто внесок представників наукової школи Є.М. Лазька у становлення формаційної геології Українського щита та наукові праці в галузях стратиграфії, магматизму і тектоніки. Висвітлено значення школи Є.М. Лазька для створення загальної моделі геологічної еволюції ранньої Землі.
Keywords: Український щит; формації; еволюція; нижній докембрій; ранній докембрій; архей; протерозой; геологічні формації; зеленокам'яні структури; металогенія