ОЦІНКА ЕКОЛОГІЧНИХ РИЗИКІВ З ВРАХУВАННЯМ АСИМІЛЯЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ТЕРИТОРІЙ - Кошарна, С. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Проведено аналіз матеріалів, що описують методики обрахунку екологічних ризиків та оцінки асиміляційного потенціалу різних природних середовищ. Дослідження зосереджене на виявленні та обґрунтуванні взаємозв'язків між цими показниками стану територій, та можливостях удосконалення окремих методик розрахунку екологічних ризиків через врахування асиміляційного потенціалу. Показники стану територій, що задіяні у розрахунках, вказують на доцільність продовження роботи з удосконалення методик обчислення збитків від забруднення як компонентів геологічного середовища, так й інших природних середовищ, оскільки запропоновані для використання залежності із новим ключовим компонентом можуть допомогти збереженню екологічної безпеки територій використання надр та суттєво вплинути на усю систему планування проведення тих чи інших геологічних робіт. Отримані результати дають надію, що запропонований методичний підхід щодо кількісної оцінки екологічних ризиків з урахуванням асиміляційного потенціалу територій сприятиме спрощенню прогнозування екологічних збитків при плануванні діяльності з використання надр.
Keywords: асиміляційний потенціал; екологічні ризики; економічні ризики; антропогенне навантаження; екологічні збитки