ІНФОРМАТИВНІСТЬ ГЕОРАДАРНОГО МЕТОДУ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ НА НАВЧАЛЬНО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ПОЛІГОНІ - Чернов, А.; Рева, М. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
У статті наведено результати георадарних досліджень, виконаних на навчально- експериментальному полігоні ННІ "Інститут геології" Київського національного університету імені Тараса Шевченка (м. Київ). Георадарний метод інтенсивно розвивається з 1970-х років, але питання оцінки якості проведених робіт та визначення найкращих параметрів георадарних зйомок і нині залишаються в колі дискусійних тем. Георадарні дослідження на штучно створеному експериментальному навчальному полігоні проведено трьома георадарами з використанням двох частот антенних блоків – 300 МГц та 500 МГц. Оцінка інформативності методу виконувалася за результатами аналізу отриманих експериментальних даних, основу якого складали такі критерії: відповідність аномалій, зареєстрованих на георадарному профілі, фактичному розташуванню об'єктів дослідження; залежність якості георадарних профілів та їх інформативності від центральної частоти досліджуваної антени й просторової детальності сканування (кроку дослідження по профілю); вплив на якість георадарних профілів тривалості реєстрації георадарних трас ("налаштованої глибинності досліджень") та детальності їх часової дискретизації (кількості точок по вертикалі); вплив на якість георадарних досліджень часового періоду виконання експериментальних вимірів. Порівняльний аналіз результатів георадарних досліджень виконано на основі авторської методики оцінки їхньої якості. У результаті проведеного аналізу експериментальних даних сформульовано висновки та надано практичні рекомендації, які бажано використовувати при георадарних дослідженнях на територіях, подібних за геологією та характеристиками розташованих на них об'єктів до ділянок навчально-експериментального полігону.
Keywords: георадар; георадіолокація; георадарний профіль; діелектрична проникність; питомий електричний опір; сигнал зондування; електромагнітний імпульс; швидкість хвилі