ВУЛКАНІЧНІ ПОРОДИ ISLAMIC ISLAND (ІРАН) - Михайлов, В.; Кривдик, С.; Шаригін, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Неогеновий палеовулкан Islamic Island, складений мелалейцит – лейцит – фоноліт – трахітовою серією порід, розташований на березі озера Urumia (Іран). Лейцити складаються з магнезіального клінопіроксену, олівіну, амфіболу, флогопіту та калішпату. Клінопіроксен фонолітів збагачений Fe, флогопіти представлені Ba-Ti різновидами, польові шпати – Na-К-Ва-різновидами (гіалофаном) або анортоклазом. Лейцитові породи збагачені Ba, Rb, Sr, характеризуються помірним вмістом Ce, Y, Zr і низьким Nb. На діаграмі SO2 MgO/(MgO+FeO) більшість аналізів лейцитових порід розташована між полями камафугітової і тефрит-лейцитової серій, частково (збагачені SiO2) – у полі лампроїтової серії. На діаграмі Al2O3 – CaO більшість аналізів відповідає тефрит-лейцитовій серії, частково – лампроїтовій. На діаграмі Zr – Nb лейцитові породи розташовані в полі калієвих порід, характерних для субдукційних областей. Вони характеризуються низьким вмістом Nb, Ta, Ti. На відміну від "перехідних" лампроїтів, лейцитові породи Islamic Island мають глиноземистий (міаскітовий) склад. Їхні клінопіроксени більш глинисті, ніж діопсиди лампроїтів, містять більшу кількість заліза (як і олівіни). Ці породи збагачені Ті і Ва, містять невелику кількість нефеліну й содаліту, на відміну від типових лампроїтів. Лейцит схожий на лейцит з лампроїтів. Таким чином, лейцитові породи Islamic Island представлені серією безплагіоклазових порід, які еволюціонували від мелалейцитів через лейцитові фоноліти до трахітів, у тому числі, кварцвмісних. За мінералогічними та геохімічними особливостями вони схожі з низькотитанистими лампроїтами. Лейцитові породи Islamic Island подібні до лампроїтів, знайдених у складчастих поясах, які характерні для субдукційних процесів.
Keywords: калієві породи; Ва-Ti слюда; Na-K-Ba польовий шпат; лейцит; фоноліт; трахіт