ГЕОФІЗИЧНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ ТРАС ТРУБОПРОВІДНИХ ТРАНСПОРТНИХ СИСТЕМ - Глоба, Р.; Зінченко, I.; Глоба, Я.; Дзюба, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Запропоновано використання комплексу геофізичних досліджень для інженерних вишукувань при проектуванні і експлуатації лінійних підземних споруд трубопровідного транспорту. Показано можливість вибору ділянок для будівництва та експлуатації трубопровідних транспортних систем. Розкрито ефективність комплексного застосування геофізичних методів при обґрунтуванні заходів захисту трубопровідних транспортних систем від впливу природних і техногенних процесів. Для визначення можливих ділянок корозії на підземному вхідному газопроводі АГНКС (автомобільна газонаповнювальна компресорна станція) "Харків-4" були проведені дослідження методами електророзвідки: ВЕЗ (вертикальне електричне зондування), "віддаленого електрода", вимірювання градієнт потенціалу і СЕП (симетричне електричне профілювання). Низький позірний опір і високі негативні значення потенціалу є ознаками того, що ґрунти схильні до корозії і є ймовірність пошкодження трубопроводу в майбутньому. Підтверджено, що електричні геофізичні дослідження уздовж підземних трубопроводів слід проводити для раннього виявлення та профілактики пошкоджень трубопроводу з негативними екологічними та економічними наслідками.
Keywords: корозія; ВЕЗ; СЕП; метод "віддаленого електрода"; вимірювання градієнт потенціалу