ДОСЛІДЖЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ СКЛАДЧАСТОЇ СТРУКТУРИ ПІВНІЧНО-ЗАХІДНОЇ ЧАСТИНИ СКЕЛЮВАТСЬКОГО РОДОВИЩА (КРИВОРІЗЬКИЙ ЗАЛІЗОРУДНИЙ БАСЕЙН) - Стеценко, В.; Завгородня, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Мета роботи – дослідження морфологічних особливостей складчастих порушень Скелюватського родовища Криворізького басейну. Основною методикою досліджень морфології складчастих порушень порід Скелюватського родовища є геолого-структурне картування, яке було розроблено для залізорудних родовищ і успішно використовувалось на родовищах Криворізького басейну та Курської магнітної аномалії. В процесі геологічного картування північно-західної частини Скелюватського родовища, була виявлена певна закономірність розташування різноманітних за морфологією складок. Було встановлено, що у центральній частині родовища переважають симетричні гострокутні стислі складки з крилами, ускладненими численними складками волочіння. Кути падіння крил 450. Далі на захід починають з'являтися асиметричні похилі складки з вертикально і горизонтально падаючими крилами. Наукова новизна. Отримання сучасної достовірної геологічної інформації, що до особливостей плікативних порушень Скелюватського родовища. Практичне значення. Результати геолого-структурного картування використовуються для перспективного планування і ведення розвідувальних та видобувних робіт в кар'єрі ПівдГЗК, закладення бурових свердловин при розробці проектів масових вибухів під час постановки уступів кар'єру в проектне положення.
Keywords: Криворізький басейн; Скелюватське родовище; структурна геологія; морфологія складок; складки волочіння