ПРОСТОРОВЕ РОЗМІЩЕННЯ РОДОВИЩ І ПРОЯВІВ ОБЛИЦЮВАЛЬНОГО ТА ВИРОБНОГО КАМІННЯ (СХІДНИЙ КАЗАХСТАН) - Черненко, З.; Мізерна, М.; Теут, E. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Актуальність проведених досліджень обумовлюється необхідністю оцінки вже відомих і виявлення нових родовищ та проявів облицювального і виробного каміння Східного Казахстану. Тому метою статті є аналіз розміщення родовищ декоративного каміння Східного Казахстану на основі структурних і формаційних співставлень з урахуванням особливостей розвитку складчастості, магматизму, метаморфізму і глибинних розломів. Наведено стислий опис перспективних зон (Белоубінсько-Південно-Алтайська, Рудно-Алтайська, Іртишська,Західно-Калбінська, Східно-Чінгізька) і перспективних ділянок (28 ділянок) на різні типи облицювального і виробного каміння (габроїди, гранітоїди, мармури і мармуризовані вапняки, кварцити, вулканогенні породи), наведені результати аналітичних досліджень порід. Зроблено висновок про приуроченість родовищ і проявів облицювального і виробного каміння до зон розвитку складчастих структур, які мають складну дугоподібної форму. Просторове розміщення родовищ і проявів має лінійно-груповий характер щодо основних структурних елементів складчастих дуг, крайових прогинів і крайових розломів, відповідно напрямку складчастих поясів Казахстану. Групи родовищ і проявів декоративного каміння приурочені до структур різних епох консолідації. Так, прояви магматичних порід від кислого до основного складу пов'язані з розвитком Змеїногірського і Калбінського інтрузивних комплексів (верхній карбон-перм). Родовища і прояви мармурів тяжіють до осьових частин потужних складчастих структур, де карбонатні товщі зазнали значного метаморфізму. Перспективні прояви карбонатних порід у внутрішніх зонах складчастих структур, пов'язані з герцинською і більш пізньою активізацією консолідованих областей. Рекомендовано комплекс досліджень, який, крім безпосередніх геологорозвідувальних робіт, включає сучасні методи прогнозно-металогенічних робіт, інформаційних та комп'ютерних технологій. Пропонується проведення геолого-генетичного моделювання металогенічних зон, рудних полів і родовищ з виявленням генетичного зв'язку зруденіння з геологічними формаціями певних геодинамічних обстановок. Рекомендується проведення аналітичних досліджень порід і мінералів родовищ і проявів облицювального, виробного і дорогоцінного каміння Східного Казахстану.
Keywords: облицювальні; виробні; ювелірно-виробні камені; оцінка перспектив родовищ; нові технології; Східний Казахстан