КАЛЬКЛІТІТИ КРОСНЕНСЬКОЇ ЗОНИ СХІДНИХ КАРПАТ (УКРАЇНА) - Гулій, В.; Кріль, С.; Загнітко, В.; Степанов, В.; Куземко, Я.; Білик, Н. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Наведено результати вивчення розподілу карбонатів і визначення їхньої кількості у флішових породах Кросненської зони (Українські Карпати), які представлені перешаруванням переважно пісковиків, аргілітів і алевролітів, а також вапняками, доломітами і мергелями, які появляються спорадично. Карбонати широко розповсюджені в змінних кількостях у породах, які відкриті при проходженні нового Бескидського тунелю у водороздільній частині Карпат і на оточуючих ділянках. Високий вміст карбонатів (до 77,11 ваг.%), як і їх невеликі кількості (перші відсотки), виявлені на різних ділянках. Рентгенівські дифракційні дослідження проб показали, що в породах присутні кальцит і доломіт. Кількість доломіту приблизно в три рази більша ніж кальциту. Дві основні різновікові генерації карбонатів встановлено в породах флішу за результатами петрографічних і мікрорентгеноспектральних аналізів. Ранні карбонати представлені грубозернистим уламковим доломітом і тонкозернистим кальцитом, який відіграє роль цементу. Пізні генерації крупних кристалів кальциту є основними в карбонатних, карбонат-кварцових і карбонат-сульфідних друзах і жилах, які розповсюджені локально. Досліджені карбонатоносні породи складені значною кількістю теригенних карбонатів і, згідно з класифікацією Фолка, розглядаються як кальклітіти. Карбонати вихідних флішових порід мають значення δ13C і δ18О, які аналогічні значенням виявленим у карбонатах морських вапняків. Їхні фігуративні точки локалізовані у вузькому полі, що є додатковим аргументом на користь місцевих джерел карбонатів у породах флішової формації.
Keywords: кальклітіти; фліш; Кросненська зона; пісковики; карбонати; ізотопи C і O