ВИВЧЕННЯ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ ҐРУНТІВ НАВАНТАЖЕНИХ МОСТОІНЖЕНЕРНИХ СПОРУД - СТАРОДУБ, Юрій; ГАВРИСЬ, Андрій; КОЗІОНОВА, Олеся (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Представлено приклади використання методики моделювання впливу еколого-геофізичного стану ґрунтів на об'єкти мостового типу з використанням методу скінченних елементів. Проведено огляд публікацій моделювання напружено-деформованого стану складно побудованих мостових конструкцій в умовах техногенного впливу навколишнього середовища. Розглянуто приклади вивчення стану навантажених ґрунтів у основі мостів, побудованих у населених пунктах. Як приклад проведено моделювання напружено-деформованого стану ґрунтів під двома складними мостовими конструкціями. Показано зміни напружень-деформацій таких ґрунтів у разі збільшення навантажень на мости та зміні виду мостових конструкцій. Підтверджено ефективність застосування методу скінченних елементів для моделювання процесів вивчення та зміни напружень і деформацій у породах під складно побудованими конструкціями та виявлення типових проявів зміни напруженодеформованого стану, які важливі для швидкої оцінки стану ґрунтів.
Keywords: напружено-деформований стан; ґрунти; навантажені інженерні об'єкти