БАЗОВІ ОЗНАКИ КЛАСИФІКАЦІЙНИХ СИСТЕМ ЯК ІНСТРУМЕНТ УПРАВЛІННЯ ТА ІНВЕСТИЦІЙНОГО АНАЛІЗУ ПРОЄКТІВ НАДРОКОРИСТУВАННЯ - ЛИТВИНЮК, Станіслав; КУРИЛО, Марія; ВІРШИЛО, Іван; БРАТАХ, Михайло (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Поява класифікаційних систем запасів і ресурсів мінеральної сировини датується початком XX століття, що синхронізується з розвитком гірничої справи Великої Британії, Німеччини та США. Розробка та вдосконалення сучасних класифікацій мінеральної сировини та енергетичних ресурсів, їхньої термінології, визначень і понять мають історію розвитку вже понад 40 років. Відокремлений розвиток найуживаніших класифікацій привів до появи різних дефініцій та визначень характеристики однакових або схожих категорій запасів і ресурсів корисних копалин за геологічними та техніко-економічними ознаками. Запропоновано методичні підходи "оперативної гармонізації" (універсальний класифікатор) як інструментарій для управління ресурсами та інвестиційного аналізу родовищ (ділянок надр) твердих (металічних та неметалічних) корисних копалин. Проведено аналіз і класифікацію ресурсів комплексного проєкту користування надрами, у межах якого передбачено використання геотермальних ресурсів, запасів солі та супутнього вилучення корисних компонентів із супутніх пластових вод, які відмінні за ступенем вивчення і реалізації. Для проєкту "Солотвино" фіксується повне врахування всіх класифікаційних ознак як окремих складових ресурсів, так і проєкту загалом лише під час застосування класифікації UNFC.
Keywords: класифікація; запаси; управління ресурсами; категорії; ознаки класифікацій