ГЕОХІМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ РУДНИХ КОМПОНЕНТІВ ГОШГАРЧАЙСЬКОЇ ПОРФІРОВО-ЕПІТЕРМАЛЬНОЇ СИСТЕМИ (МАЛИЙ КАВКАЗ, АЗЕРБАЙДЖАН) - МАНСУРОВ, Мамой (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглянуто визначальні характеристики рудних елементів Гошгарчайської порфіро-епітермальної системи. Вивчено генетичні та геохімічні характеристики основних рудних компонентів, а також визначено тісні позитивні та негативні зв'язки між парами елементів за допомогою кореляційного аналізу на визначених елементах. За результатами кластерного аналізу проаналізовано геохімічні асоціації, що дають змогу локалізувати зону розвитку мінералізації на різних етапах формування порфіро-епітермальної системи. Серед рудних елементів вмісних і рудовмісних інтрузивних порід виділяють такі ряди стійких елементів, характерних для гідротермальних родовищ: Cu, Mo, Pb, Zn, Ag, Ni, Co, Mn, Ti, Cr, V, Sr та ін. Цю групу елементів вважають елементами-індикаторами мідно-порфірового родовища порфіро-епітермальної системи. Встановлено, що кореляції між елементами в мідно-порфіровій мінералізації характеризуються широким спектром домішок елементів. Він включає як халькофільні (As, Sb, Cu, Bi, Cd, Ga, In, Ge, Au, Ag, Te), так і сидерофільні (Co, Ni, Mo, Fe, Cr) елементи. Діапазон значень вертикальної геохімічної зональності на окремих ділянках родовища дає змогу оцінити рівень ерозійної зрізаності проявів порфіро-епітермальної системи.
Keywords: Гошгарчай; порфіро-епітермальні; геохімічні; основні рудні компоненти; кореляційний зв'язок; генетичні характеристики