КОМПЛЕКСНИЙ АНАЛІЗ ДАНИХ МАГНІТОРОЗВІДКІ ТА ГРАВІРОЗВІДКИ НА ОСНОВІ ОБ'ЄМНОГО ГРАВІМАГНІТНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ВЗДОВЖ ГЕОТРАВЕРСА ШУ-САРИСУ - ТЛЕУБЕРГЕНОВА, Айгерим; УМІРОВА, Гульзада; МАУСИМБАЄВА, Алія; ПОРТНОВ, Василій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Метою представлених досліджень є отримання інформації про глибинну будову геологічних структур уздовж геотраверса Шу-Сарису; з'ясування закономірностей розташування родовищ корисних копалин і прогнозна оцінка перспективності території досліджень на пошуки вуглеводнів та інших корисних копалин. Для досягнення цієї мети застосовувався комплекс високоточних гравітаційних і магнітометричних вимірів. Показано високу ефективність комплексної інтерпретації гравімагнітного 3D-моделювання щодо геологічної будови кристалічного фундаменту (оцінка морфології його поверхні, речовинно-петрофізичне картування порід фундаменту) та осадового чохла (оцінка морфології опорних горизонтів, вивчення їх речовинного складу); при виявленні та уточненні положення розривних порушень, проведенні лінеаментного аналізу з метою розшифрування блокової будови площ, що вивчаються; під час побудови об'ємних 3D-моделей геофізичних параметрів; обґрунтуванні прогнозно-пошукових геофізичних критеріїв виявлення нафтогазових геологічних структур як у товщі осадових утворень, так і в породах кристалічного фундаменту. Прогрес зазначених методів зумовлений широким впровадженням у практику сучасних комп'ютерних технологій обробки та інтерпретації даних.
Keywords: геотраверс; гравірозвідка; аеромагніторозвідка; щільнісні властивості гірських порід; геомагнітна модель; трансформації поля; газ; 3D-моделювання потенційних полів