ОЦІНКИ ТРІЩИНУВАТОСТІ ТА ПРОНИКНОСТІ ПОРІД У РОЗРІЗАХ СВЕРДЛОВИН ЗА ПРОГНОЗНОЮ МЕТОДИКОЮ - СКАКАЛЬСЬКА, Людмила; НАЗАРЕВИЧ, Андрій; КОСАРЧИН, Володимир (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглянуто способи вивчення петрофізичних характеристик порід із застосуванням розробленої теоретико-емпіричної методики прогнозування нафтогазоносності розрізів свердловин та результати її використання. У рамках прогнозної методики додатково розроблено способи визначення ряду важливих петрофізичних характеристик порід у розрізах свердловин. Зокрема, за індикатором розкритості тріщин (параметр Qside) оцінено тріщинуватість та проникність порід, за об'ємною густиною та швидкостями пружних об'ємних хвиль – міцність порід, за набором петрофізичних параметрів, включно з густиною твердої фази порід, у прошарках визначено їх типи. Наведено і коротко проаналізовано результати визначення цих параметрів у розрізах свердловин 1-Ліщинської та 4-Північно-Зарічнянської.
Keywords: розріз свердловини; прогнозування нафтогазоносності; теоретико-емпірична методика; тип породи прошарку; швидкості пружних об'ємних хвиль; міцність порід; тріщинуватість; проникність