ОЦІНКА ШВИДКОСТІ ПОГЛИНАННЯ БУРОВОГО РОЗЧИНУ З ВИКОРИСТАННЯМ НЕЧІТКОЇ КЛАСТЕРИЗАЦІЇ ГЕОЛОГІЧНИХ ОБ'ЄКТІВ ЗА ПЕТРОФІЗИЧНИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ - Ефендієв, Г.; Мамедов, П; Пірівердіев, I.; Мамедов, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
В даний час завдання кластер-аналізу, або автоматичної класифікації, отримали широке застосування в різних областях, зокрема, економіці, соціології, медицині, геології та інших галузях, усюди, де є множини об'єктів довільної природи, які необхідно автоматично розбити на групи однорідних об'єктів за їх ознаками "подібності-відмінності". В останні роки ці методи широко застосовуються в задачах аналізу інформації. Традиційні методи кластер-аналізу припускають чітке розбиття вихідних множин на підмножини, за якого кожна точка після розбиття потрапляє тільки в один кластер. Однак, як відомо, таке обмеження не завжди вірно. Найчастіше необхідно зробити розбиття так, щоб визначити ступінь належності кожного об'єкта до кожної множини. У цьому випадку доцільно використовувати нечіткі методи кластер-аналізу. Завдання в такій постановці привертають інтерес фахівців, що займаються питаннями геології, геофізики, буріння свердловин і розробки родовищ нафти і газу. Одним із найважливіших результатів дослідження зон поглинання є визначення коефіцієнта інтенсивності поглинання.  Мета. Оцінка ступеня тяжкості поглинань при бурінні свердловин і ризиків, які при цьому виникають.  Методика. Рішення поставлених у роботі завдань базувалося на методах, відомих із математичної статистики і теорії нечітких множин. При цьому були використані методика обробки результатів, а також нечіткого кластер-аналізу. Результати. Під час досліджень отримані 5 класів, кожен з яких характеризує ступінь тяжкості поглинань бурового розчину, виражену лінгвістичними змінними. На основі цього побудовані нечіткі моделі, що виражають зв'язок між показниками петрофізичних властивостей і обсягом поглиненого розчину. Наукова новизна. Розроблено метод, заснований на нечіткому кластер-аналізі, що дозволяє прогнозувати поглинання різного ступеня тяжкості на ранній стадії в процесі буріння. Практична значущість. Отримані результати дозволяють приймати рішення із запобігання поглинанням і своєчасної ліквідації їх наслідків.
Keywords: пористість; проникність; нечіткий кластер; поглинання; буровий розчин; ускладнення