ОЦІНКА СУЧАСНОГО РІВНЯ ТА ТЕНДЕНЦІЙ ЗАБРУДНЕННЯ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ МІСТ УКРАЇНИ ДІОКСИДОМ АЗОТУ - Яценко, Ю.; Шевченко, О.; Сніжко, С. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Об'єктивна інформація про рівень забруднення атмосферного повітря є основою для проведення заходів з охорони повітряного басейну міст з метою забезпечення екологічно безпечних умов для проживання населення та вдосконалення системи моніторингу довкілля. Метою роботи є дослідження сучасного рівня та основних тенденцій забруднення атмосферного повітря міст України діоксидом азоту для виявлення найбільш забруднених міст, їхнє ранжування для визначення переліку міст для пріоритетного впровадження екологічних заходів. Для виконання дослідження використано інформацію Центральної геофізичної обсерваторії про середньорічні концентрації діоксиду азоту в повітрі 51 міста України за період 1998–2015 рр. Для дослідження застосувалися класичні методи прикладної математичної статистики (оцінка статистичних параметрів розподілу концентрацій, побудова часових трендів за методом найменших квадратів, графічні методи візуалізації рівнів забруднення повітря), які були реалізовані за допомогою доступних програм "MS-Excell" та "Statistica-8.0". Розроблена класифікація міст за рівнем перевищення ГДК середніми річними концентраціями діоксиду азоту. Виділено 3 групи міст: 1 група (21 місто) допустимий рівень забруднення (< 1 ГДК); 2 група (27 міст) – підвищений рівень забруднення (1–2 ГДК); 3 група (3 міста) – високий рівень забруднення (2–3 ГДК). Установлено, що в повітрі 21 міста (41% від усіх міст, у яких здійснюється моніторинг діоксиду азоту в атмосфері) із 51 досліджуваного, забезпечується допустимий рівень забруднення повітря даною речовиною. У решті міст (59%) – спостерігається стабільне перевищення ГДК. У 23 містах навіть мінімальні концентрації NO2 перевищують допустимі норми. Дослідження багаторічної динаміки діоксиду азоту в повітрі показало, що збільшення концентрацій даного забруднювача за 1998–2015 рр. спостерігається у 28 містах (55 %) із 51. Найсуттєвіше зростання концентрацій у повітрі відбулося у Херсоні, Луцьку, Донецьку та Горішніх Плавнях. У 13 містах зафіксовано зниження концентрацій, а в 10 – вміст даного забруднювача в повітрі практично не змінюється. Здійснено класифікацію міст за характером та інтенсивністю часових змін вмісту діоксиду азоту в повітрі. Результати виконаних досліджень можуть стати основою для вибору об'єктів для подальшого поглибленого вивчення та аналізу особливостей формування забруднення повітря в містах України.
Keywords: забруднення атмосферного повітря; діоксид азоту; перевищення гранично допустимої концентрації; динаміка рівня забруднення