СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ПРОНИКНОСТІ ПОРІД-КОЛЕКТОРІВ ЗА ДАНИМИ ГЕОФІЗИЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Шинкаренко, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Проникність гірської породи – це фізична властивість, що характеризує її здатність пропускати крізь себе флюїди за наявності градієнта тиску. У роботі представлено коротку характеристику та аналіз основних методів визначення проникності колекторів вуглеводнів. Проникність гірських порід є функцією багатьох параметрів, що викликає додаткові складнощі під час її визначення. З метою врахування факторів, що впливають на неї, проводять вивчення структури пустотного простору порід, їньоїх анізотропії, моделюють умови їхнього залягання тощо. Загалом методи визначення проникності можуть бути умовно розділені на три групи: методи на основі лабораторних досліджень керна; методи на основі даних ГДС та випробувань свердловин; методи на основі кореляційних зв'язків та залежностей. Перші дві групи, у свою чергу, можуть бути розділені на методи з використанням стаціонарної фільтрації робочого флюїду та нестаціонарної фільтрації. Методи на основі нестаціонарної фільтрації зазвичай є більш точними й оперативними, тому основні перспективи вдосконалення підходів до визначення проникності пов'язуються саме з ними. Кожен із представлених у статті методів визначення проникності характеризується своїми недоліками та перевагами, а вибір методу досліджень у конкретному випадку проводиться залежно від умов та вимог експерименту та очікуваних результатів. Подальші дослідження автора в даному напрямку будуть пов'язані з побудовою петрофізичних моделей проникності порід-колекторів вуглеводнів, у тому числі складнопобудованих колекторів.
Keywords: проникність; порода-колектор; петрофізика; ГДС; структура пустотного простору; коефіцієнт пористості