УТОЧНЕННЯ МЕЖ СТРИБКОПОДІБНИХ КАТАГЕНЕТИЧНИХ ЗМІН ОСАДОВИХ ПОРІД НА ПРИКЛАДІ ОКРЕМИХ РОДОВИЩ ВУГЛЕВОДНІВ ДДЗ - Карпенко, О.; Тунік, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розкрито актуальність та проблематику вивчення вторинних змін осадових порід при пошуку нових та вивченні відомих покладів вуглеводнів. Метою дослідження є виділення зони ущільнення порід, спричиненої впливом вторинних фізико-хімічних перетворень у межах ізотерм 110–120 оС (включаючи можливий вплив палеотемператур) Для досягнення найбільш достовірного результату були застосовані комплексні дослідження складу порід у прозорих шліфах, їхніх петрофізичних характеристик та геологічної інформації. Основа частина статті присвячена методиці та власне ходу досліджень, обробці отриманих даних. Для вивчення було обрано чотири газокондесатні родовища, що дуже схожі за геологічними умовами та локалізуються в Центральній частині Дніпровсько-Донецької западини, в її осьовій та приосьовій зонах. Після аналізу даних ГДС і результатів мікропетрографічних досліджень кернового матеріалу, автори прийшли до висновку, що в окремих нафтогазових родовищах межі інтервалів із помітними катагенетичними змінами, які були виділені за методикою УкрНДІГаз, мають бути суттєво зміщеними відповідно до отриманих результатів. Практична значимість роботи полягає у виявленні ущільнених та розущільнених зон на великих глибинах, що може опосередковано вказувати на наявність додаткових пасток вуглеводнів або свідчити про можливі прояви аномальних пластових тисків.
Keywords: катагенез; нижній карбон; пісковики; алевроліти; вуглеводні; ГДС; мікроскопія