РОЗРОБКА МОДЕЛІ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ ОБ'ЄКТА МОНІТОРИНГА ДЛЯ ЗАВДАНЬ ОЦІНКИ РИЗИКІВ ВИНИКНЕННЯ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ - Зацерковний, В.; Богословський, М. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Викладено підхід щодо побудови моделі функціонального стану об'єкта дослідження для завдань оцінки ризиків виникнення надзвичайних ситуацій. Проведено аналіз причин виникнення і розвитку природно-техногенних надзвичайних ситуацій та визначено найбільш характерні з них. Аналіз ризику виникнення надзвичайних ситуацій є частиною системного підходу до ухвалення рішень у процесі управління територіями, процедур і практичних заходів у вирішенні завдань управління процесом забезпечення безпеки. Основою аналізу ризику є фізичне і математичне моделювання природних і соціально-економічних систем і процесів, що відбуваються в них, яке передбачає взаємодію основних компонентів системи з навколишнім середовищем у штатних і позаштатних ситуаціях. Оскільки небезпечні явища (надзвичайні ситуації) відбуваються на певній території, яка має конкретні координати, то цілком зрозуміло, що для оцінки ризику виникнення надзвичайних ситуацій найбільш доцільно використовувати геоінформаційні системи (ГІС) та геоінформаційні технології (ГІТ). Для опису функціонування об'єкта моніторингу необхідно побудувати його математичну модель. Найповніше стан об'єкта дослідження характеризує його математична функціонально-статистична модель (система рівнянь, що описує залежність параметрів об'єкта моніторингу, його систем і підсистем від зовнішніх і внутрішніх впливів у процесі його функціонування). На основі аналізу цієї моделі з'являється можливість формулювання основних задач, що розв'язуються ГІС у процесі моніторингу природних або соціальноекономічних систем, а також синтезувати оптимальну структуру ГІС.
Keywords: надзвичайні ситуації; ризик; оцінка ризиків; модель; геоінформаційні системи; геоінформаційні технології