ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ГІДРОЕНЕРГЕТИЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ НА РІЧКАХ БАСЕЙНУ ДНІПРА (НА ПРИКЛАДІ р. РОСЬ) - Ободовський, O.; Онищук, В.; Почаєвець, O. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Викладено новий науково-технологічний підхід щодо екологічного використання гідроенергетичного потенціалу річок у басейні Дніпра. Наведено конструктивні й компонувальні рішення для задекларованих високоекологічних малих гідроелектростанцій. Наведено приклади гідравлічного розрахунку напірної деривації та визначається потужність гідроелектростанції з урахуванням дії додаткового електромагнітного поля на її окремих робочих органах. Як пілотну річку використано р. Рось, для якої показані місця розташування універсальних високоекологічних малих ГЕС та визначено їх основні робочі характеристики. Крім того, надано рекомендації стосовно раціонального розміщення гідроелектростанцій з урахуванням типу русла. Науковою новизною нового технологічного підходу є використання додаткового місцевого електромагнітного поля у кінцевій частині напірного трубопроводу на ділянці завдовжки не менше 10 м, на форсунці і на турбіні. Наявність електромагнітного поля навколо турбіни і генератора дає можливість працювати станції при значних їх обертах (від 600 до 16 тисяч обертів за хвилину). Крім того, на фоні електромагнітного поля, через відсутність тертя в підшипниках, збільшується термін експлуатації турбін і генераторів. Універсальність нових конструкцій гідроелектростанцій пояснюється тим, що такі станції можна використовувати на будь-якому водному об'єкті (гірській чи рівнинній річці, озері, водосховищі або біля наливного басейну). Техніко-економічна ефективність високоекологічних гідроелектростанцій оцінюється високим рівнем збереження екологічної безпеки водного об'єкта, економічністю будівництва та достатньо високим рівнем безпечності роботи під час проходження паводків, що досягається мінімальним втручанням і водокористуванням на об'єкті. Крім того, робота станції є ефективною за мінімальних об'ємах заборів води на будь-якій ділянці річки, майже не порушуючи при цьому гідроекологічні параметри водного об'єкта.
Keywords: річка; високоекологічна мала гідроелектростанція; гідроморфологічний стан річки; технологічна парадигма використання робочих органів деривації; електромагнітне поле