РУДНО-МАГМАТИЧНА СИСТЕМА SUKUMALAND (ТАНЗАНІЯ) - Михайлов, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Переважна частина золоторудного потенціалу Об'єднаної Республіки Танзанії приурочена до систем неоархейських зеленокам'яних поясів металогенічної провінції озера Вікторія в північно-західній частині країни. На основі дешифрування космічних знімків у західній частині провінції виділена рудно-магматична система Sukumaland концентрично-зональної будови. Вона утворена групою дугоподібних зеленокам'яних поясів і пов'язаних з ними родовищ золота. Вони формують дві дугоподібі гілки: внутрішню і зовнішню, що відрізняються за особливостями складу і будови. Внутрішня дуга представлена ЗКП Rwamagaza і Kahama з родовищами золота Tulawaka, Buckreef, Mawe-Meru, Tembo, Bulyanhulu, зовнішня – ЗКП Geita і Mabale-Buhungurica з родовищами золота Ridge-8, Nyankanga, Geita, Matandani, Kukuluma, Nyanzaga, Kitongo, Golden Ridge, Nyakafuru, Miabu. Їх величезний золоторудний потенціал (понад 50 млн унцій золота) зумовлює актуальність вивчення цієї гігантської структури. ЗКП внутрішньої дуги (Rwamagaza і Kahama) характеризуються переважанням основних вулканітів, а зовнішньої (Geita і MabaleBuhungurica) – осадових і вулканогенно-осадових утворень, зокрема шаруватих залізистих формацій. Відповідно, родовища золота внутрішньої дуги переважно пов'язані з основними вулканічними породами (Tulawaka, Buckreef, Mawe-Meru, Bulyanhulu, Tembo), зовнішньої – з шаруватими залізистими формаціями (Geita, Nyankanga, Kukuluma, Matandani). Особливий інтерес становить ядерна частина РМС, де відсутні прояви вулканізму і поки не відомі родовища золота або інших корисних копалин, однак напружений тектонічний малюнок структурних елементів якої свідчить про її значний рудний потенціал. Зокрема, наявність численних просторово зближених систем радіально-кільцевих розломів вказує на наявність ослаблених зон у надядерному просторі гіпотетичного магматичного вогнища, з якими можуть бути пов'язані як ще не виявлені родовища золота різних геолого-промислових типів, так і прояви діатремового магматизму, зокрема, тут не можна виключати можливої присутності алмазоносних трубок вибуху. Передбачається, що РМС виникла і формувалася в ході складного багатостадійного рудно-магматичного процесу під впливом висхідних потоків глибинних флюїдів за рахунок тривалого функціонування в цьому районі області аномально розігрітої мантії. Рекомендується при проведенні подальших геологорозвідувальних робіт враховувати прогнозовану наявність єдиної комплексної рудномагматичної системи тривалого розвитку і особливості її будови.
Keywords: рудно-магматична система; зеленокам'яний пояс; родовище золота