ЕЛЕКТРИЧНІ ПАРАМЕТРИ ПОРІД ВЕРХНЬОГО КАРБОНУ РУНОВЩИНСЬКОЇ ПЛОЩІ ДНІПРОВСЬКО-ДОНЕЦЬКОЇ ЗАПАДИНИ - Вижва, С.; Онищук, В.; Онищук, І.; Рева, М.; Шабатура, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Присвячено вивченню електричних параметрів пісковиків і аргілітів верхнього карбону Руновщинської площі Дніпровсько-Донецької западини. Установлено, що значення питомого електричного опору сухих екстрагованих зразків порід (питомий електричний опір мінерального скелета) змінюється від 44,802 kОм⋅м до 6,115 МОм⋅м (середнє – 751,328 kОм⋅м). Електричний опір пісковиків перевищує за цим параметром аргіліти в 3,45 рази, що пов'язано з меншою глинистістю пісковиків. Питомий електричний опір зразків порід, насичених моделлю пластової води, змінюється від 0,54 Ом⋅м до 10,46 Ом⋅м (середнє – 1,23 Ом⋅м), при цьому опір насичених аргілітів у 2,46 рази вищий, ніж опір насичених пісковиків. Це пов'язано з переважним впливом на електричний опір порід вмісту в них пластової води, якої в пісковиках у зв'язку з їхньою вищою пористістю більше. Лабораторними дослідженнями встановлено, що в атмосферних умовах відносний електричний опір пісковиків змінюється від 6,05 до 33,71 (середнє – 11,8), а аргілітів – від 4,76 до 51,47 (середнє – 17,4). Виконане фізичне моделювання пластових умов (температура t = 78,5 °С; тиск p = 31–31,9 МПа; мінералізація М = 170 г/л) показало, що питомий електричний опір порід загалом змінюється від 0,3 Ом⋅м до 3,0 Ом⋅м (середнє – 0,75 Ом⋅м), при цьому для пісковиків він варіює в межах від 0,3 Ом⋅м до 2,3 Ом⋅м (середнє – 0,7 Ом⋅м), а аргілітів – від 0,5 Ом⋅м до 3,0 Ом⋅м (середнє – 1,2 Ом⋅м). У пластових умовах електричний опір аргілітів перевищує опір пісковиків у 1,6 рази. Досліджено залежність питомого опору порід від тиску. Унаслідок закриття мікротріщин і деформації порового простору електричний опір порід зростає зі збільшенням тиску. Регресійний зв'язок коефіцієнта збільшення питомого електричного опору з тиском для досліджених порід виражається поліномами 2-го порядку. Проведеними дослідженнями визначено відносний електричний опір і пористість порід у пластових умовах. Установлено, що в пластових умовах відносний електричний опір пісковиків змінюється від 5,4 до 63,3 (середнє – 20,3), а відповідний цьому діапазон зміни коефіцієнта пористості становить від 0,038 до 0,175 (середнє – 0,113). Відносний електричний опір аргілітів у пластових умовах варіює в межах від 13,4 до 88,7 (середнє – 34,3), а відповідного коефіцієнта пористості – від 0,043 до 0,115 (середнє – 0,086). Комплексний аналіз даних лабораторних електрометричних досліджень літологічних різновидів порід дозволив установити кореляційні зв'язки між коефіцієнтом пористості і відносним електричним опором, а також між електричними параметрами порід в атмосферних і пластових умовах і між параметром збільшення електричного опору й коефіцієнтом водонасичення.
Keywords: аргіліти; відносний електричний опір; кореляційні залежності; пісковики; параметр збільшення електричного опору; питомий електричний опір