МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ МАГНЕТИТУ ТА КВАРЦУ ПРОДУКТИВНОЇ ТОВЩІ ПІВНІЧНОГО РАЙОНУ КРИВОРІЗЬКОГО БАСЕЙНУ - Тіхлівець, С. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
На сьогоднішній день перед геологічною службою Ганнівського родовища Північного ГЗКу стоїть завдання забезпечення гірничозбагачувальних комбінатів сировиною, яка дозволить отримувати високоякісний залізорудний концентрат, що відповідає вимогам світового ринку. Вирішення цьго завдання можливо з урахуванням морфологічних особливостей головних породотвірних мінералів, і як наслідок, природних можливостей руд, збільшення ефективності усереднення руд різних мінеральних різновидів, які мають різний технологічний потенціал, з метою отримання рудної сировини, що подається на збагачувальні фабрики. Дослідження морфологічних особливостей головних мінералів у незмінених і метасоматично змінених залізистих кварцитах проводились за стандартною методикою. Вимірювання розмірів зерен магнетиту та кварцу проводилось за допомогою окуляр-мікрометра, який встановлюється на мінераграфічному мікроскопі. При визначені їхніх середніх значень використовувались математичні методи. Наведено результати вивчення морфологічних особливостей головних мінералів залізорудної товщі, їхню варіативність залежно від розташування в межах незмінених і метасоматично змінених залізистих кварцитів Ганнівського родовища Північного району. Показано результати вивчення дігедральних кутів кристалів магнетиту та кварцу, зміна гранулометричного складу цих мінералів залежно від накладених геологічних процесів на залізисто-кременисту формацію Криворізького басейну. Наукова новизна обумовлена детальним проведенням мінералогічних досліджень морфології магнетиту та кварцу залежно від їхнього розташування в розрізі залізисто-кременистої формації Криворізького басейну, а також у подальшому використанні цих результатів при топомінералогічному картуванні Північного району. Отримані результати необхідно врахувати при мінералогічному картуванні родовища і Північного району Криворізького басейну загалом, при уточненні мінерально-технологічної класифікації руд і усередненні мінеральних різновидів руд перед подачею на збагачувальні фабрики.
Keywords: Український щит; Криворізький басейн; Ганнівське родовище; залізисто-кремениста формація; залізисті кварцити; морфологія магнетиту; морфологія кварцу