ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ СИСТЕМ ПІДҐРУНТОВОГО КРАПЛИННОГО ЗРОШЕННЯ НА ОСНОВІ МАТЕМАТИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ВОЛОГОПЕРЕНЕСЕННЯ - Ромащенко, М.; Богаєнко, В.; Сардак, А.; Никитюк, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглянуто задачу визначення глибини закладання краплинних стрічок та відстані між ними під час проєктування систем підґрунтового краплинного зрошення (СПКЗ), а також задачу оцінки ефективності імпульсного режиму водоподачі. Відповідна оптимізаційна задача має як цільову функцію витрати на створення та експлуатацію системи і розв'язується генетичним алгоритмом. Для кожного з набору значень параметрів системи моделюється призначення поливів протягом сезону вегетації згідно із заданим передполивним порогом. Моделювання проводиться на основі двовимірного рівняння Річардса, дискретизованого скінченно-різницевою схемою. Для цього параметри розвитку рослин визначаються згідно з моделлю, що базується на зміні фаз розвитку при накопиченні заданої суми активних температур. Для врахування варіативності погодних умов, моделювання проводиться для серії випадково згенерованих метеосценаріїв. Результати тестування розробленої методики підтверджують її відповідність експериментальним спостереженням та практиці проєктування систем підґрунтового краплинного зрошення.
Keywords: підґрунтове краплинне зрошення; імпульсний режим водоподачі; вологоперенесення; моделювання; оптимізація