ВУГЛЕВОДНЕВИЙ ПОТЕНЦІАЛ ДЕВОНСЬКИХ ВІДКЛАДІВ ЧЕРНІГІВСЬКО-БРАГИНСЬКОГО ПЕРСПЕКТИВНОГО РАЙОНУ - Багрій, І.; Стародубець, К.; Малишев, О.; Глонь, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
У результаті проведеного аналізу по свердловинах, що розкрили відклади девону, було проведено опис літостратиграфічних комплексів та виконано порівняння геологічної будови та нафтогазоносності Чернігівсько-Брагинського перспективного району Східного нафтогазоносного регіону України з Прип'ятським прогином Республіки Білорусь.Складено список свердловин, які дали непромислові припливи вуглеводнів під час випробування та описано їхні основні характеристики.Розглянуто Грибоворуднянсько-Седнівська та Олішевсько-Лосинівська ділянки з погляду потенційних перспектив на вуглеводні з ущільнених карбонатних колекторів відкладів девону. Проаналізовано фондові дані, що стосуються результатів буріння та випробування по свердловинах No 655 та No 217 Грибово-Руднянської площі, що підтверджують перспективи Грибоворуднянсько-Седнівської ділянки.Піднято питання реалізації Чернігівсько-Брагинського перспективного району як ділянки для підписання угоди про розподіл продукції.Проаналізовано геологічні, методичні та технологічні причини негативних результатів геологорозвідувальних робіт на нафту і газ у девонських відкладах Чернігівсько-Брагинського перспективного району.
Keywords: Чернігівсько-Брагинський перспективний район; девонські відклади; підсольові відклади; карбонатні породи; вуглеводні