ЕЛЕКТРИЧНІ І ПРУЖНІ ПАРАМЕТРИ УЩІЛЬНЕНИХ ТЕРИГЕННИХ ПОРІД КЕМБРІЮ СХІДНОГО СХИЛУ ЛЬВІВСЬКОГО ПАЛЕОЗОЙСЬКОГО ПРОГИНУ - Вижва, С.; Онищук, В.; Онищук, І.; Рева, М.; Шабатура, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Присвячено висвітленню результатів дослідження електричних і пружних параметрів ущільнених теригенних порід кембрію східного схилу Львівського палеозойського прогину.Метою досліджень є вивчення петрофізичних параметрів ущільнених порід-колекторів (алевролітів і пісковиків) та комплексного аналізу їх фізичних властивостей. Досліджені електричні і пружні характеристики теригенних порід: питомий і відносний електричний опір, параметр збільшення електричного опору, швидкість повздовжніх хвиль та інтервальний час за атмосферних і пластових умов.Комплексним аналізом даних лабораторних електрометричних досліджень установлені кореляційні зв'язки між питомим електричним і відносним електричним опором, а також між коефіцієнтом пористості й відносним електричним опором ущільнених порід в атмосферних і пластових умовах. Залежність між питомим та відносним електричним опором в атмосферних і пластових умовах для досліджених порід виражається лінійною функцією. Фізичне моделювання пластових умов дозволяє адаптувати значення електричних параметрів, отриманих під час лабораторних вимірювань в атмосферних умовах, до параметрів порід, що перебувають у пластових умовах.У результаті комплексного аналізу матеріалів акустичних досліджень для досліджених порід установлено кореляційні зв'язки: швидкостей пружних хвиль та інтервального часу з густиною та коефіцієнтом пористості в атмосферних умовах; між швидкостями поздовжніх хвиль в атмосферних і пластових умовах; між швидкістю й коефіцієнтом пористості в пластових умовах. Залежність між швидкістю поздовжніх хвиль в атмосферних і пластових умовах для досліджених порід виражається лінійною функцією. Фізичне моделювання пластових умов дозволяє адаптувати значення пружних параметрів, отриманих під час лабораторних вимірювань в атмосферних умовах, до параметрів порід, що перебувають у пластових умовах.Кореляційні залежності електричних і пружних параметрів із фільтраційно-ємнісними властивостями алевролітів і ущільнених пісковиків, отримані за результатами лабораторних петрофізичних досліджень, можуть бути основою для попередньої інтерпретації даних геофізичних досліджень свердловин на нових перспективних площах східного схилу Львівського палеозойського прогину.
Keywords: питомий електричний опір; відносний електричний опір; швидкість пружних хвиль; кореляційні залежності; алевроліти; ущільнені пісковики