ДЕЯКІ ПИТАННЯ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ВИДОБУТКУ НАФТИ ТА ГАЗУ ДЛЯ ПОТРЕБ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ОБОРОНИ УКРАЇНИ - Пасіка, C.; Чомко, Д.; Опанасенко, О.; Хомяков, Д.; Скиба, О.; Горбачук, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Проведено аналіз нормативно-правових актів, що регулюють деякі питання процесів видобутку нафти та газу для потреб країни в цілому та військово-промислового комплексу України зокрема. Розглянуто та проаналізовано загальні тенденції розвитку нафтогазового сектору, видобутку нафти і газу як складових національної безпеки та оборони України. Відсутність чіткої системи у правовому регулюванні сфери видобутку нафти та газу, в тому числі і для забезпечення потреб безпеки і оборони, становить реальну загрозу національним інтересам України, тому зазначена тематика є актуальною в умовах сьогодення. В умовах недостатнього ресурсного забезпечення, скорочення запасів вуглеводневого палива, залежності від монопольних постачань енергетичних ресурсів та неефективного використання ресурсів у секторі безпеки і оборони актуальним є питання правового регулювання процесів видобутку нафти та газу для потреб національної безпеки та оборони України. Крім того, велика кількість непрямих внутрішньодержавних чинників, а саме: відсутність чітко визначених стратегічних цілей, пріоритетних напрямів і завдань соціально-економічного, воєнно-економічного та науково-технічного розвитку України; висока залежність національної економіки від зовнішніх ринків; недостатній рівень захищеності критичної інфраструктури від терористичних посягань і диверсій; неефективне управління безпекою критичної інфраструктури і систем життєзабезпечення та ін., тільки посилюють необхідність швидкого прийняття необхідних кроків для вирішення цього питання.
Keywords: національна безпека та оборона України; енергетична безпека; нафтогазовий сектор; видобуток нафти і газу; правове регулювання процесів видобутку нафти та газу