ВИДІЛЕННЯ ПРОДУКТИВНИХ ТОВЩ У МЕЖАХ ТИНІВСЬКО-ГРУШІВСЬКОГО НАФТОГАЗОВОГО РОДОВИЩА - Федоришин, Д.; Багрій, І.; Трубенко, О.; Федоришин, С.; Хованець, Н. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
За результатами геолого-геофізичних досліджень встановлена висока перспективність Крукеницької западини в плані відкриття нових нафтогазоносних об'єктів Зокрема, виділено продуктивні породи-колектори у неогенових товщах Тинівсько-Грушівського нафтогазового родовища. У цілому газонасиченість у межах родовища пов'язується з нижньодашавськими відкладами, що підтверджується значними дебітами, отриманими у свердловинах раніше відкритих родовищ. На основі аналізу результатів комплексу геофізичних досліджень свердловин побудовано кореляційну схему поширення перспективних пластів з подальшим визначенням характеру їхнього насичення в межах нижньодашавської підсвіти. У результаті такої побудови встановлено залягання водоносних пластів над газонасиченими породами-колекторами. Особливістю геологічної будови нижньодашавської підсвіти є наявність двохметрової пачки аргілітів і алевролітів, які розмежовують водоносні та продуктивні пласти. Така особливість є основною причиною обводнення продуктивних порід, що підтверджено результатами випробування свердловин. Більш детальні дослідження відкладів дали змогу виділити основні фактори, які впливали на поширення піщаного матеріалу по розрізу сарматського ярусу, а також дозволили встановити співвідношення в продуктивних пластах води та газу.
Keywords: продуктивні товщі; родовище; нижньодашавська світа; пісковик; лінза; водоносний горизонт