ГЕОЛОГІЧНІ/ГЕОТУРИСТИЧНІ ОБ'ЄКТИ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЯК ВІДОБРАЖЕННЯ ГЕОЛОГІЧНОЇ ІСТОРІЇ КАРПАТ - Гнилко, О.; Шевчук, В.; Божук, Т.; Богданова, М.; Гнилко, С. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Наведено опис важливих геологічних об'єктів (пунктів спостережень) південного схилу Карпат як відображень седиментаційної, палеогеографічної та палеогеодинамічної історії формування Карпат. На основі застосування стандартного методу геологічного опису відслонень, седиментологічного аналізу структурно-текстурних особливостей порід, мікропалеонтологічного методу досліджено низку геотуристичних об'єктів Закарпатської області. Ці об'єкти відображають такі геологічні події: зародження Карпатського седиментаційного басейну; формування субокеанічної і океанічної кори основи Зовнішньокарпатського Флішового басейну; формування покривів Східних Внутрішніх Карпат та їх руйнування з утворенням ранньокрейдової олістостроми Мармароської зони скель; ріст Примармароської та Пенінської акреційних призм; розвиток в палеоцені-еоцені послідовного ряду палеогеографічних елементів (зі сходу на захід): пасивна окраїна Тисії-Дакії – глибоководний флішовий басейн – Пенінська активна окраїна Алькапи; а також завершальний олігоценовий етап розвитку Зовнішньокарпатського флішового басейну. Описаний маршрут геологічної екскурсії рекомендується для ознайомлення з основними рисами геології, геодинаміки та процесів формування Карпат і може бути використаний для подальшого розвитку геотуризму в Карпатах.
Keywords: Українські Карпати; геотуризм; флішовий басейн; акреційна призма; Тисія-Дакія; Алькапа