ОСОБЛИВОСТІ БЕРИЛІЄВОЇ ТА РІДКІСНОМЕТАЛЕВОЇ МІНЕРАЛІЗАЦІЇ В СІЄНІТI ПЕРЖАНСЬКОГО РОДОВИЩА (УКРАЇНСЬКИЙ ЩИТ) - Дубина, О.; Кривдік, С.; Бельський, В.; Вишневський, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Наведено результати дослідження рудних та акцесорних мінералів із сієніту Пержанського родовища берилію. Серед Ве-вмісних мінералів діагностовано фенакіт і гентгельвін. Останній вирізняється максимальним, порівняно з опублікованими в літературі аналізами гентегьвіну Пержанського родовища, і близьким до максимального теоретичного вмістом ZnO, що зумовлено лужним характером досліджуваної породи ((Na+K)/Al=1,09). Гентгельвін є більш пізнім мінералом відносно фенакіту або утворюється за рахунок його заміщення в результаті підвищення лужності розплаву в процесі диференціації. З інших мінералів рідкісних металів виявлено колумбіт з підвищеним вмістом Mn, Y-силікат (кейвіїт-(Y)?), рідкісноземельний фторкарбонат (бастнезит). Наявність флюориту та рідкісноземельних карбонатів, агрегати яких часто приурочені до гентгельвіну або фенакіту, може свідчити, що в рудоносних флюїдах Ве і REE переносилися у вигляді комплексних фтор-карбонатних сполук. Ураховуючи геохімічні характеристики порід (метаглиноземисті, сублужного і лужного ряду, глибокі негативні Eu-аномалії, низький вміст Sr, Ba, підвищений – HFS елементів) Сущано-Пержанського району, причини збагачення на рідкісні метали і Ве пов'язані з інтенсивним польовошпатовим фракціонуванням вихідних розплавів, що зумовлювало пересичення лугами, збагачення леткими компонентами і рідкісними металами (Be, Li, REE, Y, Nb, Ta) залишкових порцій магматичних розплавів гранітоїдного або сієнітового складу. Постмагматичні лужні розчини, збагачені F і СО32-, сприяли концентруванню Ве у флюїдній фазі з подальшою його міграцією і кристалізацією генгельвіну.
Keywords: генгельвін; фенакіт; сублужні граніти; лужні сієніти; колумбіт; Пержанське родовище; Український щит