РОЗВИТОК ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНИХ ОПЕРАЦІЙ У ВУГІЛЬНІЙ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ - Волков, В.; Горошкова, Л.; Хлобистов, Є. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
У результаті проведених досліджень сформовано системний підхід до управління видобутком, використанням, експортом та імпортом вугільних ресурсів країни. Порівняння експортних та імпортних цін на коксівне вугілля та антрацит дозволило дійти висновку про неефективність експортно-імпортних операцій, оскільки експортні ціни на антрацит є нижчими за імпортні. Доведено, що в ситуації зниження видобутку вугілля в Україні експорт за низькими цінами взагалі є збитковим для економіки країни. Був проведений аналіз географічної структури експорту та імпорту вугілля кам'яного, антрациту (2701) та коксу і напівкоксу, вугілля ретортного (2704). Установлено, що основними імпортерами вугілля кам'яного, антрациту є Російська Федерація та США, експортні потоки були зосереджені до таких країн, як Болгарія, Туреччина, Бельгія та Російська Федерація. Встановлено, що кокс і напівкокс, вугілля ретортне (2704) протягом 2011–2018 рр. імпортувалось переважно з Російської Федерації, США та Польщі. Експортні потоки були направлені до Російської Федерації. Запропоновано використання системного підходу до раціонального видобутку, використання мінерально-сировинної бази країни з одночасним врахуванням експортно-імпортних потоків і цінової кон'юнктури зовнішнього та внутрішнього ринків з урахуванням ресурсної складової безпеки держави.
Keywords: мінерально-сировинна база; паливно-енергетичні ресурси; вугілля кам'яне; вугілля коксівне; антрацит; управління