ШТУЧНІ ГІДРОГЕОЛОГІЧНІ ВІКНА ЯК ДЖЕРЕЛА ЗАБРУДНЕННЯ БУЧАЦЬКО-КАНІВСЬКОГО ВОДОНОСНОГО ГОРИЗОНТУ НА ПІВНІЧНОМУ СХОДІ УКРАЇНИ - Чомко, Д.; Чомко, Ф.; Черкашина, Н. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Запропоновано новий метод визначення місця розташування штучних гідрогеологічних вікон у покрівлі та підошві водоносного горизонту. Як приклад розглянуто бучацько-канівський водоносний горизонт. Цей водоносний горизонт поширений у північно-східній частині України і є основним джерелом водопостачання для даного регіону. На наш погляд, забруднення бучацько-канівського водоносного горизонту може відбуватися насамперед через штучні гідрогеологічні вікна в його покрівлі та підошві. Для визначення місця розташування штучних гідрогеологічних вікон використано факторний аналіз хімічного складу піземних вод водоносного горизонту. Факторний аналіз спочатку був проведений у місцях, де точно відомо про техногенне забруднення водоносного горизонту нафтопродуктами та супутними водами через штучні гідрогеологічні вікна (наприклад, нафтові або інші свердловини). У результаті було виявлено ряд впливових факторів з вагою більше 10 %. У подальшому в інших районах також проводився факторний аналіз з використанням такого ж набору компонентів хімічного складу піземних вод. Збіг впливових факторів говорить про теоретичну можливість існування у данному районі штучного гідрогеологічного вікна. Крім того, розглянуто різні варіанти поширення забрудників по площі горизонту. Виявлення цих вікон важливе для визначення джерел забруднення водоносних горизонтів. Особливо привабливим буде використання цього методу в районах розташування старих (працюючих і закритих) родовищ нафтових, газових та нафтогазоконденсатних родовищ.
Keywords: бучацько-канівський водоносний горизонт; штучні гідрогеологічні вікна; забруднення водоносних горизонтів; факторний аналіз; нафтові і газові родовища