ОСОБЛИВОСТІ ОЦІНКИ РЕСУРСІВ ГАЗУ НЕТРАДИЦІЙНИХ КОЛЕКТОРІВ ЗА ДАНИМИ ГЕОФІЗИЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ СВЕРДЛОВИН - Карпенко, О.; Михайлов, В.; Карпенко, І. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглянуто можливості оцінки ресурсної бази сланцевого газу та газу ущільнених колекторів з використанням даних геофізичних досліджень свердловин на прикладі типового газоконденсатного родовища південної прибортової частини Дніпровсько-Донецької западини. Особливістю подібних робіт на даному етапі вивчення перспектив нетрадиційних ресурсів вуглеводнів в Україні є дефіцит фактичного матеріалу щодо спеціальних геохімічних досліджень керну з перспективних ділянок розрізів свердловин. Основний наголос зроблено на застосування даних стандартного комплексу методів промислової геофізики. З використанням методики К. Пассі оцінено вміст органічного вуглецю у межах інтервалів пробурених свердловин. При інтерпретації даних геофізичних досліджень свердловин (ГДС) були враховані особливості літологічного складу гірських порід, газонасиченість пластів-колекторів традиційного типу. В умовах відсутності наявних кернових даних щодо термальної зрілості порід у межах виявлених перспективних товщ виконано оцінку ресурсів газу за декількома сценаріями. Наведено особливості інтерпретації даних ГДС при пошуках у розрізах свердловин газонасичених порід з ємнісними характеристиками, нижчими за граничні. Слід використовувати залежності типу коефіцієнт пористості – коефіцієнт проникності, коефіцієнт пористості – коефіцієнт залишкової водонасиченості для встановлення нижньої межі пористості та газонасиченості для ущільнених колекторів. Наведено рекомендації щодо розрахунків ресурсів газу, що міститься в колекторах нетрадиційного типу.
Keywords: ресурси газу; нетрадиційний колектор; газоконденсатне родовище; сланцевий газ; ущільнений колектор; геофізичні дослідження свердловин