АКЦЕСОРНІ МІНЕРАЛИ РІДКІСНИХ МЕТАЛІВ У ГРОРУДИТАХ СХІДНОГО ПРИАЗОВ'Я (УКРАЇНА) - Дубина, О.; Кривдік, С.; Бельський, В.; Вишневський, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
На відміну від інших докембрійських платформ і щитів, на території України лужні граніти та їхні гіпабісальні і ефузивні аналоги поширені обмежено. У Східному Приазов'ї відомі дайкові аналоги лужних гранітів (грорудити), які є дискретними за хімічним та мінералогічним складом і розглядаються як аналоги пантелеритів (егіринові високотитанисті) або комендитів (амфіболові низькотитанисті). Високотитанисті егіринові грорудити інтенсивніше збагачені некогерентними рідкісними елементами (REE, Zr, Nb) порівняно з низькотитанистими різновидами. Незважаючи на високий або підвищений вміст HFSE в грорудитах, у цих породах доволі мало їх власних мінералів-концентраторів. Так, у перших виявлено і проаналізовано такі мінерали рідкісних елементів, як монацит-(Се), бастнезит-(Се), бритолітоподібний мінерал та рідкісноземельний апатит, циркон і остаточно невизначений мінерал цирконію, тоді як в амфіболовому грорудиті виявлені лише циркон і ніобієвмісний рутил. Згадані мінерали мають дуже дрібні розміри, найбільші з них можуть досягати 15–20 µm (інколи до 50 µm), більшість не перевищує 10 µm (частіше 5–6 µm). Припускається, що значна частина рідкісних металів ізоморфно входить до складу породотвірних мінералів (лужних піроксенів та амфіболів), а мінерали цирконію, принаймні їхня частина, є вторинними і утворилися за рахунок первинних натрієвих (евдіаліт, катаплеїт, ілерит) або кальцієвих (гіттінгсит) цирконосилікатів, характерних для перенасичених лугами (агпаїтових) порід. Зважаючи на петрологічні особливості і характер рідкісноземельної мінералізації грорудитів Приазов'я, є підстави вважати, що рідкіснометалічна мінералізація цих порід є наслідком диференціації первинного недонасиченого кремнеземом вихідного магматичного розплаву. Вторинні гідротермальні процеси слабо проявлялися у досліджуваних породах і приводять переважно до заміщення первинних акцесорних мінералів. Враховуючи підвищені або високі концентрації Nb у високотитанистих грорудитах і незначну кількість або відсутність власних Nb мінералів, ймовірно, що фізико-хімічні параметри диференціації цих порід (низька концентрація F, висока fO2 і гіпабісальні умови кристалізації) не сприяли їх кристалізації. Наявність грорудитів у цьому регіоні вказує на перспективи виявлення невеликих масивів подібних лужних гранітів (розкристалізованих аналогів грорудитів), з якими можуть бути пов'язані родовища та/або прояви Nb, REE, Zr, Sn, Be.
Keywords: грорудит; цирконієві мінерали; монацит-(Се); бастнезит-(Се); бритолітоподібний мінерал; REE-апатит