МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ РЕШТОК МЕЗОЗОЙСЬКИХ ХРЕБЕТНИХ НА ТЕРИТОРІЇ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ (УКРАЇНА) - Дернов, В.; Удовиченко, М. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Мета роботи полягає у визначенні стану вивченості та перспектив подальших досліджень решток хребетних тварин із мезозойських відкладів Луганської області. Для досягнення поставленої мети було проведено збір та узагальнення інформації щодо місцезнаходжень решток хребетних тварин серед мезозойських відкладів Луганщини. Незважаючи на значну кількість знахідок решток різноманітних груп мезозойських хребетних тварин на суміжних із Донбасом територіях, їх систематичним та цілеспрямованим вивченням на Луганщині, на жаль, ніхто не займався, хоча повідомлення про знахідки залишків мезозойських хребетних на території області зустрічаються досить часто. У результаті обробки опублікованих матеріалів та попередньої інтерпретації польових спостережень складено перелік з 20 місцезнаходжень, розташованих переважно на правобережжі Сіверського Дінця у межах Луганської області. Майже всі місцезнаходження приурочені до верхньокрейдових відкладів, невелика кількість – до базального шару палеогену і лише одне – до тріасових утворень. Переважна більшість місцезнаходжень верхньокрейдового віку розташована у межах зони, що контактує з масивом кам'- яновугільних відкладів (так званого відкритого карбону). З віддаленням від нього породи стають все більш відкрито-морськими і в них різко знижується різноманіття викопної фауни. Тому, окреслюючи коло перспективних на знаходження решток хребетних тварин районів, слід пам'ятати про вказану вище закономірність їх розміщення.
Keywords: хребетні тварини; Луганська область; мезозой; місцезнаходження